Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Dersim ve kaynaklar

Köşe yazılarında maddi hatalarla ilgili şikâyetlere yer veriyorum.
Sevilay Yükselir, 18 Kasım tarihli köşesinde Dersim'de katliam emrini kimin verdiğine yanıt arıyor ve emri İsmet İnönü'nün verdiğini yazıyordu.
Okurumuz Ezel Kara itiraz ediyor.
"İnönü yaz başında fiilen, eylülde ise resmen başbakanlıktan ayrılmış, yerine Celal Bayar geçmiştir. Seyit Rıza'nın yakalanış tarihi Eylül 1937 sonu, idamı ise Kasım 1937'dir. Kaldı ki isyan 1938 tarihine kadar devam etmiş ve tamamen Bayar'ın başbakanlığı döneminde bastırılmıştır."
Yükselir, bilgilerin İhsan Sabri Çağlayangil ile o günleri 69 yıl sonra anlatan Urfalı asker Abdullah Çiftçi'ye ait olduğunu söyledi. Ancak bu kaynak isimleri köşesinde yer almamış. Dersim gibi henüz tam araştırılmamış konularda kaynak belirtmek son derece yararlı olur. Okur yanlış izlenime kapılmaz.
İşin doğrusu ne? Konuyu araştıran Ayşe Hür'ün yazdıklarına göre İnönü, 20 Eylül'de Atatürk tarafından görevden alınmış. Bir anlatıma göre, operasyon kararını bizzat Atatürk vermiş (konu araştırılmaya muhtaç). Seyit Rıza bir iddiaya göre 5, bir diğerine göre 20 Eylül 1937'de yakalanmış. Tan gazetesi, 16 Kasım'da Seyit Rıza'nın idam edildiğini yazmış. Tarihçi Reşat Hallı, harekatın Kasım 1938'de sona erdiğini belirtiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA