Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Başlıkla haber kopukluğu

Bir okurumuz, 4 Ekim tarihli gazetedeki başlık-haber ilişkisine değinmekte. Söz konusu haber, Suriye'den Pişkin Açıklama başlığını taşıyordu, ve alttaki kısa haber aynen şöyleydi:
"Suriye Enformasyon Bakanı Ümran ez- Zabi, Akçakale'ye düşen top mermisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınları ve Türk halkına başsağlığı diledi. Suriye Devlet Televizyonu'nda yayımlanan haberine göre Zabi, bir annenin ve 4 çocuğun ölümüyle sonuçlanan Türkiye ile Suriye sınırındaki Akçakale ilçesine düzenlenen top saldırısı hakkında, yetkili birimlerce soruşturma başlatığını belirtti. Zabi, 'Olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına, dost ve kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum' ifadesini kullandı."
"Haber başlığı ile içeriği hiç bir şekilde uyuşmuyor" diye yazmış okur. "Bu kadar hassas bir dönemde 'pişkin açıklama' demek provokasyona açık olmak demek. Şu anki bilgiler dahilinde, Suriye'nin bile konuyu araştırıyoruz demiş olmasına rağmen böyle bir başlık peşin hüküm vermektir."
Bir benzer eleştiri de internet sayfasında yer alan bir spor haberiyle ilgili.
Habere göre Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS), son eylül ayı değerlendirmesinde en iyi ilk yüz takım içine Fenerbahçe'yi almış. FB ilk yüz içindeki tek Türk takımı olmuş. Son bir yılı kapsayan en iyi listesinde de 56'ncı olmuş, öteki Türk takımlarının önünde yer almış.
"Gazetenin açılış sayfasındaki gözüme çarpan ilk başlık 'Fenerbahçe hareket çekti' oldu. Bundan ciddi anlamda rahatsızlık duydum. Bir yazar ya da gazeteci değilim, fakat okuyucu olarak bir haberin, içeriğinde ne anlatılırsa anlatılsın, başlık kısmında salt dikkat çekme ve daha çok tıklanma amacı güdülerek 'küfür/hakaret/argo' kullanılması durumunda bunu şahsıma yapılmış bir hakaret bir aldatma teşebbüsü olarak görüyorum. Sabah gazetesinin kuruluş amacı ve işi 'haber yapmak' ise ve bunu yaparken 'Türkiye'nin Gazetesi' sloganını kullanıyorsa bu kadarlık dürüstlüğü okuyucularına borçludur" diye yazmış Şule Namırtı.
Sonuç: Başlıkların yorumlu, tavırlı, hele hiç kışkırtıcı olmamasına azami dikkat gösterilmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA