Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Gönül coğrafyamız...

Birkaç gündür memleketten uzaklarda, Kazakistan'dayız... Türkiye sevdasına tanıklık ediyoruz. Bir başka deyişle ata toprakları... Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'na katıldık. Kazakistan'ın Türkistan şehrinde bulunan Ahmed Yesevi Üniversitesi'nde düzenlenen şuranın ardından maneviyat dünyamıza zenginlik katan Hoca Ahmed Yesevi Türbesini ziyaret ettik. Peki kimdir Ahmed Yesevi;
Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde doğmuş ve tasavvufi marifetleri Buhara muhitinde edinmiş bulunan Hoca Ahmed Yesevî, tarikat kurucusu, şair ve din büyüğü olarak Türk dünyasının manevî hayatını etkilemiş nâdir kişilerdendir. Bilhassa Sırderya çevresinde, Taşkent dolaylarında, Seyhun ötelerindeki bozkırlarda yaşayan köylü ve göçebe Türklerin kendisine ve onun tasavvufi tarikatı Yesevîliğe olan tutkunluklarından ötürü, tarihî şahsiyeti efsaneler altında gizlendi, kimliği menkıbelere karıştı.
Türk ve İslâm dünyasının ortak hazinesi ve kültür değeri olan bu Külliyenin yenilenmesi, Kazakistan ile yapılan anlaşma sonucu Türkiye üzerine almış ve 1993 yılında başlamış ve TİKA uzmanlığı ile yeniden tamir edilmiştir.
TİKA'nın gönül coğrafyalarımızdan binlerce esere elinin değdiğine tanıklık ediyoruz. Türkiye'nin TİKA aracılığıyla bu coğrafyalardaki eserlerimizi günümüzde tekrar ayağa kaldırıyor olması, sadece fiziki mekânlara dokunuş olarak değerlendirilmemeli... Bu dokunuşlar gönüllerde de büyük izler bırakıyor. Bir kez daha TİKA'ya teşekkür ediyorum.
Hoca Ahmed Yesevi Türbesi 2002 yılında UNESCO tarafından dünya tarih eseri olarak kabul edilmiştir.
Ve istikamet Kırgızistan'ın başkenti Bişkek... Tarihi bir yapıya sahip olan Bişkek, eski İpek Yolu üzerinde bulunan bir şehir. Orta Asya üzerinde yer alan ülkenin bir şehri olan Bişkek, Kazakistan, Özbekistan ve Çin Halk Cumhuriyeti ile komşu... Kırgızistan'ın başkenti olan bu şehir, ismini tarihsel oluşumlar ile İpek Yolu zamanındaki konaklama bölgesi olma özelliği ile almış. Rus döneminde önemli paya sahip olan şehirde gelişim hızla devam ediyor...
Kelimelere bu kadar sığıyor. Gidip görmek, yaşamak, tanış olmak lazım... Ben de öyle yaptım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA