Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Hafta sonu klasiği...

Beypazarı Ankara'nın hafta sonu klasiğidir. Uzun süredir Beypazarı programını hayata geçirmek için fırsat kolluyordum. Ankara'nın turizm kapısı Beypazarı'na revan olmadan önce kentin soluk aldığı Altınköy'e uğramadan olmaz. Anadolu'nun çeşitli kentlerinden gelen 50'yi aşkın gazeteci cemiyeti başkanları ve gazeteci dostlarımla yarım güne Altınköy'ü, tam güne Beypazarı'nı sığdırdık. Altınköy Altındağ ilçemiz içinde başkentlilerin değil konuklarımızın da ilk uğrak yerlerinden biri oldu.
Beypazarı Ankara'nın turizm destinasyonu açısından ipek yolu üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir durak.
Birlikte minik bir Beypazarı turu yapalım;
Beypazarı'nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri, şehrin tüm güzelliklerini bir arada görebildikleri Hıdırlık Tepesi'dir. İlçenin tüm bölgelerine hakim olan tepeden tarihi konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunu tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz.
Bir çok Tarihi Konağı barındıran Alaaddin Sokak; yöresel ürünlerin satıldığı stantların kurulduğu şehrin en gözde mekanı. Beypazarlı ev hanımların tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi el emeği ürünlerini tadarak alışverişinizi yapabilirsiniz. Anadolu insanının misafirperver ve içten mizacını tamamen koruyan Beypazarılılarla sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz.
Bu bağlamda ev sahipliği için Belediye Başkanı Tuncer Kaplan'a teşekkür ederim. Ayrıca pansiyon olarak hizmet veren dolap içi banyolarıyla, sofasıyla, sandıklarıyla yöresel tarzda döşenmiş konakları inceleyerek geçmişe kısa bir yolculuğa çıkmanız mümkün.
Çarşı içinde bulunan Suluhan Kervansarayı; 17.yy başında 1683 yılında yapılmıştır. Klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında olan Suluhan'ın planı kare şeklinde ve iki katlıdır.
Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konak, 1997 yılından itibaren "Beypazarı Tarih ve Kültür Evi" olarak kullanılmakta. Müzede Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.
Hafta sonları siyah beyaz Beypazarı fotoğraflarının sergilendiği Halk Evi'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Abbaszade Konağı; 19. yüzyılda yapımına başlanılan ve iki yıl içerisinde tamamlanan yan yana iki konaktan birisidir.
Konak; Osmanlı döneminin mimari yapısını yansıtmaktadır. Beypazarı Belediyesi tarafından restore edilen ve "Yaşayan Müze" olarak ziyarete açılan Konakta; tarihi eşyaların yanı sıra yörenin en özel kıyafetleri olan "Bindallı" örnekleri de sergilemektedir Cahide Gürsoy Müze Evi, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, gümüş mağazaları, halk eğitim merkezi, Beypazarı kuyu fırınları, İnözü Vadisi, Kirmir çayı ve Gönen vadisi, tekke yaylası, Boğazkesen kümbeti, Yediler Türbesi, Gazi Gündüzalp Türbesi, Karadavut Türbesi, İvaz dede Türbesi mutlaka görmeniz gerekenler arasında sıralanabilir.
Beypazarı bir köşeye sığmayacak tarihi, kültürel zenginliklere sahip. İlk fırsatta gidin ve heybenize çokça mutluluk doldurun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA