Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Uyanık işveren özürlüyü ateşe atıyor

Devlet kaçanı değil, kaçamayanı yakalıyor. SGK 2022 sayılı Yasa kapsamında özürlü maaşı alanları yakalamış. "SGK'lı olarak çalıştığınız anlaşılmıştır. Kurumumuzdan haksız aldığınız maaşı faiziyle geri ödeyin" diyor.
Bu olay 2006'da da yaşanmıştı. Ne yapmıştı Emekli Sandığı. Özürlü maaşı alırken çalışır(!) görünen ve ailesinin sağlık karnesini kullanarak tedavisini yaptıran 35 bin kişiyi geçmişe dönük borçlandırmıştı.
Israrlı yazılarımız sonrasında oluşturduğumuz kamuoyu gücü ve duyarlı vekillerimizin konuyu Meclis'e taşımasıyla cezalar affedilmişti.
Görüyorum ki aynı film yeniden vizyona girmiş. Filmde rol alan 120 figüran, başkanı olduğum Birleşik Sakatlar Federasyonu'nu ve gazetemizi arayıp dert yanıyor...
Yüzde 54 sakatlık raporu olan Feyzullah Petek de aynı dertten mustarip. Bana uğrayıp, SGK'dan gelen (Sayı: B.13.1.SSK. O/SYD.178.866.007.4) kâğıdı gösterdi: "Başkanım, yazılarında ve tüm toplantılarda 'Çalışan engelli özürlü maaşını kestirsin' diyordun. Ben de çalışmaya başladıktan sonra ileride başıma bir şey gelir korkusuyla özürlü maaşımı kestirdim. Şimdi devlet verdiği üç kuruşu faiziyle geri istiyor. Asgari ücret alıyorum. Evim kira. İki çocuğum okula gidiyor. Hiçbir kurumdan eğitim yardımı alamadım. Çocuklarım benim gibi cahil kalmasın diyerek mecburen 3 aydır özürlü maaşımı almaya devam ettim. Uyarınız sonucu da bir dilekçe vererek maaşı kestirdim. Fakat verilen maaştan fazlasıyla 1129.71 lira olarak geri isteniyor. N'apacağım? Hiç gelirim yok. Bu cezayı nasıl öderim?"
Duruma bakar mısınız! Teknolojik gelişmeye rağmen devlet vatandaşı hakkında bilgileri bilgisayar aracılığıyla değerlendiremeyip pusuya yatıp katmerli ceza kesiyorsa bu işte bir sakatlık var demektir.
Şimdi, iyi niyetle aldığı üç kuruşu, SGK'lı olduğunda, ısrarımla kestiren özürlüye işkence etmekten zevk alanlara soruyorum: Önünüzde bilgisayar var. SGK'lı olan özürlüyü görüp, neden verdiğiniz üç kuruşu kesmiyorsunuz. Pusuya yatıp iyi niyetle maaşını kestirenin tepesine biniyorsunuz?
Tek suçlu özürlü mü?
4857 Sayılı Yasa'nın 30'uncu maddesine göre kontenjanı oranında özürlü çalıştırmak zorunda olan bazı kurumlar cezadan kurtulmak için için türlü numara yapıyor. Özürlüyü işe almış gibi gösterip sadece SSK'sını yatırıyor. Maaş falan verdiği de yok. N'apsın engelli! "Nasıl olsa özürlü yardımı alıyorum. SSK'lı olup bari tedavimi yaptırayım" düşüncesiyle işverene "Allah razı olsun" diyerek evine gidiyor. Aylar sonra şimdi bu insanlara "SGK'lı olarak çalıştığınız anlaşılmıştır. Kurumumuzdan haksız aldığınız maaşı faiziyle geri ödeyin" diyorsunuz. Hatırlatırım... Özürlüden faiziyle geri alacağınız parayla, SGK'daki kara delik yama tutmaz.
NOT: Birleşik Sakatlar Federasyonu kanayan yaraya merhem olacak. Bundan böyle engellilerin yasal hakları vaatlerle değil, Anayasamızda belirtilen hükümler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda, Avukat Turgay Özcan'ın hukuki girişimleriyle aranacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA