Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Halk otobüsünde engelliye hakaret serbest

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahmini verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u engelli. Konumları gereği her alandan soyutlanan 10 milyonluk kitle, maalesef medyadan da yeterince faydalanamıyor.
Şimdi sabah.com.tr bu açığı kapatmaya niyetli. Bugünden itibaren "Engelsiz Koşu"ya başladık. Haftada 2 gün salı ve perşembe birlikte koşacağız. Bu iki günlük beraberliğimizde "mevzuat engeli"ne takılarak mağdur olan engellilerin ötelenen sorunlarına sabah.com.tr farkıyla çözüm arayacağız.
Şimdi gelelim engellinin başını ağrıtan önemli bir konuya...
Halk otobüsünde engelliye hakaret serbest mi? Evet.
Canı yananlar her gün arıyor.
Öyle dertliler ki...
Hakaretten bunalan engelliler artık halk otobüsünde yolculuktan korkuyor. Korkmakta da haklılar. Çünkü, otobüs şoförleri özürlü yolcuyu alenen aşağılıyor.
Fazla gerilere gitmeye gerek yok. Bir hafta önce haberlerde, Şeref T. isimli engelli yolcunun, halk otobüsünde şoförün hışmına uğrayıp bıçak tehdidiyle araçtan nasıl aşağıya atıldığına tanık olmuştuk.
Bu medyaya yansıyan olaylardan sadece biri. Ya yansımayanlar...
Onu da ben anlatayım.
20 Mart Salı günü İstanbul Hadımköy Kiptaş Konutları'ndan saat 10.00'da halk otobüsüne bindim. Ücretsiz seyahat kartımı okuttum. Şoför kartıma bakıp "Şu an 3 kişi oldu" diyerek homurdanmaya başladı. Ben de "3 de olabilir, 13 de" diye kibarca tepkimi gösterdim. Göstermez olaydım.
O kadar insanın içinde bir güzel aşağılandım. Neredeyse dayak yiyecektim. "Bu tip kişilerle tartışmanın anlamı yok. Çünkü, iki lira için engelliye bıçak çekenler, yarın engellinin boğazını da keser" diyerek sustum.
Bir saatlik yolculuktan sonra Avcılar'da indim. Yanıma iki bayan yaklaşıp "Abi aynı otobüsteydik. Şoförün bahsettiği üç yolcudan ikisi bizdik. Bize de aynı tepkiyi gösterdi! Alıştık artık. Daha geçen gün Hadımköy'den Arnavutköy'e giden halk otobüsünde şoför kartıma bakıp hakaret etmeye başladı. Cevap verdim pişman oldum. O kadar insanın gözü önünde hakaretler yağdırıp beni araçtan indirdi. Şikâyet ettim ama nafile..." diyerek yaşadıklarını anlattı.
Onca şikâyete rağmen özel halk otobüslerinde zulüm sürüyor. Caydırıcı bir yaptırım da uygulanmıyor. Uygulanamıyor!!! Uygulansa, özürlü hâlâ itilip kakılmaz.
Kimse kusura bakmasın. Özürlü yolcular sürücüler tarafından türlü hakarete uğruyorsa, akla şu soru geliyor: Acaba İETT, halk otobüsleriyle gizli bir anlaşma yapıp "özürlüyü yıldırıp şehir içinde yolculuk yapmaktan soğutun" mu diyor?



*+*+*+*+*

"Muhabbet Kralı" engelleri aştı!

253 bin 850 işitme, 260 bin 711 dil ve konuşma engelli var. Bunlar TV izlerken büyük zorluklar çekiyor. Doğru dürüst ne haber programı, ne de film izleyebiliyor. Maalesef böylesine önemli bir konuyu hem devletin televizyonları hem de özel kanallar yıllardır es geçti.
Sonunda 514 bin 561 kişinin imdadına Okan Bayülgen yetişti. Bayülgen, "Muhabbet Kralı" isimli programında işaret dili tercümanı kullanarak işitme engellilerin TV izleyebilmesini sağladı. Tebrikler...

*+*+*+*+*

DUYURU:

Türkiye'nin önde gelen sosyal girişimcilik örneklerinden Düşler Akademisi, ürettiği güç ve fark yaratan enerjisiyle 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bugün İstanbul Akatlar Kültür Merkezi'nde saat 19.00'da sahne alacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA