Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Özürlü aracına MTV yok

Sakatlar Haftası bitti. Dertler bitmedi… Fazla yoruma girmeden sözü mevzuatlar hakkında yeterli bilgisi olmayan dertli okurlarımıza bırakalım:

SORU: Cezaevinde olmam nedeniyle özürlü maaşım kesilir mi? Konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. S. Tenekeci

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun... Mahkûm olmanızdan dolayı yürürlükteki mevzuat gereği 2022 sayılı yasa kapsamında aldığınız özürlü maaşı kesilmez. Ancak Vakıf ya da başka yerden yardım alıyorsanız "yoksulluk sınırı" kapsamında değerlendirilmeyerek aldığınız yardım kesilir.

SORU: Yüzde 44 oranında engelliyim. Aynı sitede kat malikiyim ve yöneticilik yapıyorum. İşten atıldığımda kıdem tazminatı ve ihbar alabilir miyim? Taner olgun

CEVAP: Kat maliki olan yönetici kıdem ve ihbar almaz. Çünkü. Aradaki ilişki iş ilişkisi değil, vekâlet ilişkisidir. Dolayısıyla Ücreti de, bu vekâlet ilişkisine göre aldığından her hangi bir tazminat almanız söz konusu değil. (2004 tarih 10570 nolu Yargıtay.)

SORU: Özel bir şirkete "özürlü kontenjanı"ndan işe başladım. İşyerimiz satıldı. Bu satıştan dolayı tazminatımı alabilir miyim? Melih Altun

CEVAP: Sevgili okurum. Maalesef sorunuza olumlu yanıt veremiyorum. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin 1990/955 nolu bağlayıcı hükmüne göre; "İhale sonrası işyerinin başka bir işverene geçmesi halinde işçinin hizmet akdi feshedilmeyip yeni işverene geçer. Bu şekilde işyerinin devri işçiye fesih hakkı vermez." Dolayısıyla Yargıtay'ın bu bağlayıcı kararına göre kıdem tazminatı almanız mümkün değil. Tazminat almanız, tamamen işverenin iyi niyetine bağlı.

SORU: Mevsimlik işçiyim. Primlerim ödenmediği için tedavimi yaptıramıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Bana bir yol gösterin. Rafet Çorbacı

CEVAP: Para hırsı maalesef sakat ve sağlam ayırmıyor. Allah'tan kunun var. 4857 sayılı İş Yasası'nın 7'nci maddesinin 3'üncü fıkrasında; "Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisine çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur" hükmü var. Bu hükme göre, işçiyi gözetme borcundan her iki işverenin de birlikte sorumlu tutuluyor. Haklarınızı alabilmeniz için İş Mahkemesi'ne dava açın. Ayrıca SGK'ya gidip Genel Sağlık Sigortası tescilinizi yaptırıp tedavi olabilirsiniz.

SORU: Otomatik vitesin araç aldığımızda MTV muafiyeti sıfır araçlara mı yoksa ikinci elde MTV muafiyeti de sağlamakta mıdır? Mesut Edil

CEVAP: Değerli okurum. Sakatlık derecenizi belirtmemişsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun (MTV) istisnalara ilişkin 4/c maddesine göre sıfır araç ve ikinci araç ayırımı yok. Kanun hükmüne göre yüzde 90 ve üzeri sakatlar direct, yüzde 90'ın altında raporu olan sakatlar ise aracına özel tertibat taktırarak MTV ödememezler.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA