Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DENİZ AHMET KÖSE

Iskalanan lezzet ve vitamin deposu

Cennet meyvesi, kaynanadili veya dikenli incir... Türkiye’nin hemen her yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege’de daha sık rastlanan yabani kaktüs meyvesi, dikenli incir tam bir vitamin deposu. Denemediyseniz şimdi tam sırası çünkü hasat mevsimindeyiz. Reçeli de olur marmeladı da...

Artık Ege'nin en büyük kasabası Bodrum'a 'Hoşça kal!' deme vakti geldi. Bir sezonu çok yoğun bir tempoda çalışarak tamamladığım için, vedamın en az üç gün üç gece sürmesi gerekir diye düşündüm. Farklı programlar yapmaya başladım ancak insanın sürpriz seven dostları olunca planlara sadık kalmak ne mümkün!
Bodrum'un bu yaz bana kazandırdığı en güzel dost, koca sesli Selen Servi ve orkestrası oldu. Mutfak şefliğini yaptığım Blue Marlin'e gelerek mükemmel veda partileri zincirini başlattılar. Kutlamalar inanılmaz güzel bir enerji ile adeta bir şölen gibi start verdi. Daha da önemlisi grubun bateristi Kerem Yiğit Giray, Bitez pazarından aldığı bir sepet dikenli inciri buz dolu bir tabakla masanın ortasına koyuvermesin mi! Bugüne kadar belki de hasat mevsiminde yemediğim için çok da cazip gelmeyen bu vitamin deposu meyve, meğerse ne tatlıymış. Ve kendi şahsına münhasır tadıyla ne kadar da cezbediciymiş. Şimdi ona neden 'cennet meyvesi' de dediklerini daha iyi anlıyorum.
Meyveyi yerken herkesin suratında oluşan mutlu ifadeyi keşke sizlere gösterebilme şansım olsaydı. Ve bu ifadenin nasıl da birer birer kelimelere döküldüğünü... Gören de uğruna methiyeler sıralanan bu inciri pahalı bir şey sanır! Tanesi pazarlarda 2 ila 3 liradan satılıyor, anlayacağınız sudan ucuz! Çok rağbet görmediğinden de henüz antibiyotik ve benzeri kimyasallar ile büyümesi hızlandırılmıyor. Doğal ortamında yabani olarak kendiliğinden, tertemiz yetiştiğinden, ona içimiz rahat bir şekilde organik diyebiliriz.
Kan şekerini dengeliyor, sindirime yardımcı ve kansere karşı! Çok da sert olmayan çekirdeklerini dişlerinizle parçaladıktan sonra iyice çiğneyerek tüketmeniz önerilen meyvenin faydaları anlatmakla bitmez. Sindirime yardımcı, kan şekerini dengeleyip acıkmayı geciktiriyor ve en önemlisi çok ciddi bir antioksidan. Ayrıca kanserle savaşta birebir. C ve E vitamini çokluğu sebebiyle cilde de oldukça faydalı.

PEKİ NASIL TÜKETİRİZ?
Dikenli incir, genelde satıldığı tezgahta özenle kabuğundan sıyrılarak ikram ediliyor. Soğuk tüketilmesi önerildiğinden hep buz üstünde servis ediliyor. Evinize alacaksanız, elbette nasıl soyulduğuna iyice bakmalısınız. Kendinizi dikenlerden uzak tutarak önce iki yanından ardından da ortasından bölerek kabuğundan ayırmanız en kolay yolu. Tadına benim gibi hayran olanlar için ise önerim çok pratik. Reçel veya marmelat yaparak kışın da sofralarınıza konuk edebilirsiniz.

Dikenli incir marmelatı
MALZEMELER:
1 kg ayıklanmış dikenli incir
1 su bardağı su
750 gr toz şeker
Yarım adet limonun suyu
YAPILIŞI:
İncirler eğer soyulmuş olarak alınamamışsa 2-3 saat önceden az buzlu su içinde bekletin. Daha sonra bir ucunu çatalla sabitleyerek tatlı kaşığı yardımı ile dikenlerine bastırılıp kazınarak temizleyin ve yıkayın. Ucundan kesip, bıçakla dikine ikiye bölün. İçini, tatlı kaşığı ile çıkartın. Üç tanesini bütün olarak 250 gr. şekerde bir gece bekletin. Geriye kalanları gelişigüzel doğrayın ve tencerede bir su bardağı su ile 15 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirip çekirdeklerinden ayırın. Kalan toz şekeri, süzülmüş meyve püresini ve meyvelerin kendisini kısık ateşte koyulaşana ve meyveler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ekleyip iki dakika kaynatın ve soğuduktan sonra cam kavanozlarda saklayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA