Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Çocuklar ve cinsellik

Özellikle okul öncesi dönemde ailelerin en çok sordukları soruların başında, çocuklarının yere ya da bir eşyaya sürtündüğünde ne yapmaları gerektiği olunca, çocukluk çağı mastürbasyonundan tekrar bahsetme gereği duydum. İnsanların bedeninde, tıpkı avuç içleri ve dudakları gibi, derilerin daha ince olduğu bölgeler hassastır. Bu noktalara dokunulduğu zaman da kişi bundan haz duyabilir. Kişinin cinsel organı da bu bölgelerden biridir. İnsanlar her yaşta haz almayı, rahatlamanın bir parçası olarak görür. Cinsel organa dokunmanın ismi de mastürbasyondur. Çocukların herhangi bir şekilde genital bölgelerini uyarmalarına ve bu sırada terleme, kızarma, nefes nefese kalma gibi bulguların olmasına çocukluk mastürbasyonu denir. Bu durum, aileleri çok endişelendiren sorunlardan biridir. Ailelerin mastürbasyondan korkma nedenlerinden biri, çocuğun cinsel organına dokunması ve bundan haz almasıdır. Aslında mastürbasyon, bebeklik döneminden itibaren çocukların gevşemek için keşfettikleri parmak emme, tırnak yeme gibi davranışlardan çok farklı değildir. Bebekler altları temizlenirken, genital organlarının uyarılmasından haz aldıklarını fark edebilir. Bazen az ilgi, memeden kesme, bakıcı değişimi, kardeş doğumu, aile içi sorunlar çocuğun mastürbasyona yönelmesine neden olabilir. Kimi zaman cinsel tacize uğrayan çocuklarda sonradan ortaya çıkabilir. Ayrıca çocuğun genital bölgesinde kaşıntı ve tahrişe neden olabilecek, enfeksiyon gibi etkenler de gözden geçirilmeli. Kız ve erkek çocuklar arasında belirgin fark olmamasına karşın, aileler kızlarda daha fazla telaşlanır. Ailelerin sık uyarması ve utandırıcı, kızgın sözleri çocuğu o an için durdursa da tekrarı ve ailenin görmediği yerlerde yapmayı önleyemez. Bazı çocuklarda sadece uykuya dalma sırasında görülürken, bazılarında boş ve yalnız kaldıklarında her yer ve zamanda görülebilir.

'YAPMA' DEMEMEK LAZIM
Enfeksiyon olmasa da, sürtünme nedeniyle, tahriş olma ve kızarıklık, kaşıntı oluşabilir. Tedavi için bunun, çocuklukta olabilen ve aşırı endişelenmemesi gereken bir durum olduğunu kabul etmek gerekir. Bu davranışın ne zamanlar olduğu gözlendiğinde, önceden çocuğa daha iyi seçenekler sunmak yararlıdır. Eğer o sırada fark edilirse, kızıp, "Yapma," demek yerine dikkatini başka yöne çekmek doğrudur. Uykuya dalma öncesi masal anlatmak, ellerini, saçını okşayarak rahatlatmak yararlı olur. Mastürbasyon, bir cinsel boşalma yoludur. En gelişmiş ülkelerde dahi mastürbasyonun, zayıflattığına ya da bazı hastalıklara neden olduğuna ilişkin inançlar var. Ergenin cinsellikle aşırı uğraşının nedeni, sağlıklı ilişki kuramaması olabilir. Bazen de kendini başka konularda yetersiz hissettiği için, bu açığını mastürbasyonla kapatmaya çalışıyor olabilir; ama mastürbasyon, ergenlikte normal, öz doyum sağlayan bir cinsel aktivitedir. Bu onlara hem bedenlerini tanıma hem de üreme ve cinsellikle ilgili yeteneklerini fark etme fırsatı verir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA