Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Kurban ve çocuklar

Bir bayram daha geldi.
Üstelik uzun bir tatille birlikte...
Zaten yıllar içinde bayramlar, sadece yaşlıların anımsadığı ve özlediği zamanlar haline geldi. Gençler arasında "Bayram, tatil demek" inancı yaygınlaştı.
İster tatil, ister geleneksel olsun bayram hep çocuklarındır.
Şimdi kutlayacağımız bayram, Kurban Bayramı ve şehirlerde azalsa bile çocuklar için birçok açıdan önem taşır. Söz konusu Kurban Bayramı olunca gündeme kesilen kurbanlar, nasıl kesildikleri, nasıl etkiledikleri geliyor. Nasıl olsa bayramların genel teması olan hoşgörü, kardeşlik, barışma gibi şeyler çoktan unutulup gitti. Hiç olmazsa bayram kutlamasının çocuklar için travma olmasını engelleyelim, onlara korkuyla değil, güzel anılarla hatırlayacakları bayram anıları bırakalım.

NİÇİN KURBAN KESİYORUZ?
Kurban Bayramı'nda kurban kesilmesinin nedenini anlatan hikaye, küçük çocukları korkutabilir.
Özellikle 12 yaş altındakiler, somut düşünce nedeniyle her ne gerekçeyle olursa olsun babanın çocuğunu kurban etmesini anlayamayacaktır. Öykünün sonu iyi bitse de bu olasılık, onların gelişim dönemleri için korkutucudur. Bu nedenle her şeyden önce "Niçin kurban kesiyoruz?" sorusuna çocuğun yaşına uygun yanıt vermek gerekir.
Kurban, dini bir vecibe. Amacı ise et yiyemeyenlerin et yemesini sağlamak, varlığımızın bir parçasını başkalarıyla paylaşmak. Bunu yaparken bir başka canlıya acı çektirmenin ne kadar doğru olduğu ise tartışılır. Bir yandan da hayvan sevgisini aşılamaya çalışırken, yandan gözlerinin önünde kesilen, can verirken izlettirilen hatta alınlarına kan sürülen çocuklar...
Adeta onlar da kurban edilmiş oluyor. Sevap işleyelim derken, ruhları yaralanıyor ve çocuklara karşı günah işlenmiş oluyor. Şiddeti öğretmenin bir parçasına dönüşüyor.
Kurban Bayramı sonrası artan uyku bozuklukları, korkular, güvensizlikler, gece işemeleri ve rüyalara giren kurban sahneleri nedeniyle başvurular oluyor.
Böyle durumlarda uzman yardımı almak doğru. Doğru olmayan, bu sorunlara neden olan kurban kesme geleneğini doğru bir şekilde yerine getirmemek, çocukların etkilenmelerine izin vermek.
İnançlarımızı, insan olduğumuzu ve çocuklarımızı düşünürsek kurban kesimini daha doğru yapmamız mümkün olur. Onlara geleneksel bir bayram bırakmak demek, bazı gelişmelerin olmadığı dönemleri aynen sürdürmeye çalışmak demek değildir. Özel kesim yerlerinin olduğu, kesim için birçok seçenek sunulduğu günümüzde hayvanları acı çektirerek kesmek ve bunu çocuklara izlettirmek bir gelenek olamaz.
Çocuğun Kurban Bayramı'nı, kurban kesmenin önemini anlaması için kesimi izlemesi hiç gerekmez.
Nerede olursak olalım, bizim ve çocuklarımızın işe ve okula gitmediği bu süreyi onlarla keyifli şeyler paylaşarak geçirmemiz önemli. Normal koşuşturmanın içinde yapamadığımız sohbetleri yapma, onları tanıma, zorluklarını anlama şansımız olabilir. Onlara doğru değerleri verebiliriz. Herkese sevgi, barış, anlayış, huzur ve sağlık dolu keyifli bayramlar dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA