Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Bipolar bozukluğu tanımak

30 Mart Dünya Bipolar Günü. Bu sorunun tanınması ve en önemlisi sahip olanların damgalanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri için bilgilenmenin önemli olduğu hatırlatmakta fayda var.
Her yıl 30 Mart'ta olduğu gibi bu yıl da Bipolar bozukluk derneklerinin ve Türkiye Psikiyatri Derneği'nin bir günlük herkese açık toplantısı ile bipolar bozukluğa dikkat çekilmeye çalışılacak. Jim Carrey, Mel Gibson, Catherine Zeta Jones, Kurt Cobain, Sinead O'Conner, Russel Brand, Britney Spears, Van Gogh gibi bir çok ünlünün sahip olduğu bu hastalık tedavi edildiğinde normal yaşantı sürdürülebiliyor.

NEŞELİ VE DEPRESİF
Bu hastalığa sahip bazı insanların yaşamının büyük bir bölümünde depresyon hakimdir, bir bölümünde ise gittikçe artan, dizginlenemeyen bir neşe, bir enerji bazen de bir öfke olur.
İşte her şeyin artmış olduğu dönemlere manik dönemler, hastalık dönemlerinin bir kısmını depresyonda, bir kısmını ise manide geçirmeye de bipolar bozukluk ya da eski adıyla manik depresif psikoz deriz. Oluş nedeni bilinmeyen, daha iyi tedavi edilmesi için sürekli araştırılan bir bozukluktur.

TEDAVİ MÜMKÜN
Tedavisi mutlaka ilaçlarla yapılır. Terapi ile ya da kendi kedine geçmesini beklemek yanlış olur. En önemlisi manik ya da depresif dönem geçtikten sonra hastanın yeniden nöbet geçirmesini engellemek yani korumak için kullanılan bazı ilaçlar vardır.
Böylece hasta bu iniş çıkışları yaşamadan, sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilir. Amaç anlamak, tanımak ve tedavi etmek olmalıdır. Hastalıklarla, hastalarla ilgili haberler çok dikkatli verilmeli, damgalamadan kaçınılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA