Hakiki Venediklilerin arasında
İSTİKAMET RIALTO PAZARI
San Marco meydanından 1 numaralı hatta sefer yapan bir vaporetto'ya binip, dört iskele sonra hakiki Venediklilerin bir arada bulunduğu ender noktalardan birine, kentin ilk kurulduğu bölgede yer alan ve 1514'teki büyük yangından sonra şehir yeniden planlanırken kendisine ayrılan yerde bugün hala hizmet veren Mercato di Rialto'ya, yani Rialto Pazarı'na kapağı attım. Buradaki her şey, burada yaşayanlara göre düzenlenmiş ve gerçek Venedik'in nabzı ancak burada tutulabiliyor. Önce balık halinden başladım. Dört yanı açık, rüzgar ve sıcaktan tepeden sallandırılan muşamba perdelerle korunan bu tarihi balık halinde salıdan cumartesiye dek sabah 9 ile 12 saatleri arasında Venedik lagününde toplanmış kabuklu deniz ürünleri ile dünya denizlerinde yakalanıp en hızlı şekilde buraya ulaştırılmış envai çeşit balıklar sergileniyor. Balıkçılar pazar günü tatil yapıyor; o gün balık avlanmadığı için pazartesi de hal kapalı. En hareketli günü cumartesiymiş. Buranın kabukluları bir alem; renk renk, boy boy, farklı cinslerde karidesler mi istersiniz, çiğ yenen, başparmağın tırnağı boyunda lagün yengeçleri mi, deniz hıyarı, deniz iğnesi, deniz kestanesi, çeşit çeşit istiridyeler, midyeler, kum midyeleri mi? Turist olduğum için hayıflandım. Burada balık pişirebileceğim bir evim olsa, her gün bu pazarın altını üstüne getirirdim. Balık halinden çıktığınızda, İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'na benzer, her çeşit ıvır zıvırın satıldığı küçük dükkanların yan yana sıralandığı pazarın bir bölümünü aşıp, sebze ve meyve kısmına doğru ilerliyorsunuz. Akdeniz'in manav tezgahları bizdeki gibi rengarenktir. Ama Rialto Pazarı'nda bunların sergilenişi adeta bir sanat. Bir manavda farklı tonlarda kırmızı süs biberleriyle dev bir buket yapılmıştı. İnsan bunu alıp en şık salona çiçek kompozisyonu olarak yerleştirebilir, çok da sükse yapar. Pazarın ucuna doğru kasaplar sıralanıyor. Aralarında bir de at kasabı var. Burası Venedik'in son at kasabıymış. Atın orduda ve sivil taşımacılıkta kullanıldığı dönemler geride kalınca at kasapları da azalmış. Dolayısıyla bir zamanların yoksulların ucuz protein kaynağı olmaktan çıkmış. Kasapta at etinden iyi bir parçanın fiyatı sığırın aynı kesiminden çıkarılmış parçayla kıyaslandığında sadece birkaç avro daha ucuz. San Marco meydanı ve Rialto Köprüsü gibi binlerce turistle yakın temas halinde kenti dolaşmaktan duyduğum bezginlik, Son Mohikanlar misali, Venedik'in son sakinlerini görüp onların yaşamlarının bir parçasına tanık olabildiğim için yerini mutluluğa bıraktı. Bakarsınız, 10 yıl sonra Son Venedikli de burayı terk eder ve bu kent yetişkinler için dev Disneyland olarak tümüyle turistlerin egemenliğine katılır. Ama ondan önce burayı görmek, fazla turist rahatsızlık verince de gözü dinlendirmek için Rialto Pazarı'na uğramakta yarar var.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.