Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Hem tatlı, hem sağlıklı

Tatlı günün her anında bizi kendine çeken büyülü bir yiyecek. Büyülü diyorum çünkü özellikle kadınların vazgeçmesi neredeyse imkansız. Ben de tatlı düşkünleri için unsuz ve şekersiz tatlı alternatifleri geliştirdim

Çikolata bağımlıları gün geçtikçe artıyor. Ve bu bağımlılık obeziteye yol açıyor. Yedikçe daha fazla yemek istediğimiz tatlılar maalesef sağlık için çok tüketilmesini önermediğim besinler. Neden mi? Çünkü tatlılar bol sofra şekeri, katı yağ ve beyaz un ile hazırlandığı için bazı kanser çeşitleri, obezite ve diyabete zemin hazırlıyor. Ayrıca paketlenmiş kek, kurabiye, yenmeye hazırlanmış dondurulmuş tüm tatlılarda şeker dışında fazlasıyla katkı maddesi de mevcut. Çoğu pişirildiği için tatlıların trans yağ, katı yağlar kullanıldığı için de doymuş yağ içerikleri çok yüksek. Bu faktörler kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Tatlıdan vazgeçemeyenler için doymuş yağ içermeyen, unsuz ve şekersiz doğal besinlerden oluşan sağlıklı tatlı alternatifleri geliştirdim. Katkı maddesi de olmadan. Bu geliştirdiğim tariflere sağlıklı tatlılar diyorum. Gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz pratik tatlıların kalorisi de çok düşük. Tatlı ihtiyacı hissettiğinizde her gün rahatça yiyebileceksiniz. Dört tanesinde 120 kalori barındıran bu tatlılar diğer tatlılardan en az yüzde 70 daha az kalorili. Lezzetine ise bayılacaksınız.

İNCİRLİ KURABİYE

Malzemeler

- 4 adet kuru incir
- 1 adet muz
- 2 yemek kaşığı kuru üzüm
- Yarım su bardağı rendelenmiş Hindistan cevizi
- Yarım su bardağı ceviz içi
- 1 çay bardağı yulaf ezmesi
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı

İlk olarak incirleri beş dakika kadar sıcak suda bekletin. Muzu ve yumuşayan incirleri parçalara ayırın. Tüm malzemeyi robottan geçirin ve kıvamlı bir hamur elde edin. Bu hamuru 16 eşit parçaya ayırın ve yuvarlak şekil verin. Kurabiyeleri, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve 180 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

KAKAOLU YULAF LAPASI

Malzemeler

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 çay kaşığı kakao
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı süt
- Vanilya

Süsleme için

- 1 adet kuru kayısı
- 6 adet yaban mersini
- 4 adet çiğ badem
- 1 tatlı kaşığı kabak çekirdeği

Yapılışı

Tüm malzemeyi karıştırarak kısık ateşte dört dakika kadar pişiriniz. Yulaf lapası piştikten sonra kaseye alıp üzerine meyve ve yağlı tohumları ekleyerek tüketin.

BİTTER ÇİKOLATALI TRÜF

Malzemeler

- Yarım su bardağı çiğ badem
- 1 kalıp yüzde 83 kakaolu bitter çikolata
- 1 su bardağı rendelenmiş hindistan cevizi
- Yarım su bardağı Hindistan cevizi sütü
- Yarım su bardağı elenmiş kakao
- Vanilya

KAKAOLU FİT TOPLAR

Malzemeler (18 adet)

- 7 adet hurma
- 4 adet günkurusu kayısı
- Yarım büyük boy muz
- Yarım çay bardağı çiğ fındık
- 1.5 çay bardağı yulaf ezmesi
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 yemek kaşığı süt
- Süslemek için Hindistan cevizi

Yapılışı
Hurmalarınız çok kuruysa ilk önce sıcak su koyduğunuz bir kasenin içinde hurmaları yumuşamaya bırakın. Yumuşayan hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Hurma, muz, gün kurusu kayısı ve sütü rondodan geçirin. Bu karışıma; yulaf ezmesi, tarçın ve kakao ilave ederek birkaç kez daha rondoyu çalıştırın. Son olarak içerisine fındıkları ekleyerek karışımı bir kaşık yardımıyla birbirine yedirin. Hazırladığınız harçtan minik parçalar alarak yuvarlayın ve süsleme için üzerlerine Hindistan cevizi serpin. Kakaolu fit topları iki saat buzdolabında soğumaya bıraktıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA