Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ekrana bakarken uyuyanlar kulübü!

Akıllı telefon veya tablet ekranına saatlerce bakarak yolculuk yapan, kafede oturan, uykuya dalan milyonlarca insan var. Artık siz de ekrana bakarken uyuyanlar kulübüne üye olabilirsiniz

Telefon ekranından gözümüzü ayırmamamıza sebep olan uygulamalar var. Facebook paylaşımları, WhatsApp grupları, Instagram fotoğrafları, Twitter yorumları ve gençlerin senaryolaştırdığı kısa videolarla Snapchat. Yüz yüze sohbetler azalıyor. Sohbetlere WhatsApp gruplarında paylaşılan video, fotoğraf ve mesajlar egemen oldu. Seyahate çıkarken ya da doğumgünü partisinden önce kurulan WhatsApp grupları uzun süre varlığını koruyor artık. Yani sosyal Whatsapp dönemi başladı. Türkiye'de BiP uygulaması alternatif olarak karşısına çıktı ve 192 ülkede 7.5 milyondan fazla telefona indirildi.

FEYS'TE TAKİPTE KAL
YouTube müzik, video ve filmlere ulaşmak için en kısa adres. "Feyse" (Facebook) fotoğraf ve video yüklemek birinci meselemiz. Düğünlerde günlerde flaşı kapatmayı unutarak video ve fotoğraf çeken orta yaşlı annelerin sayısı arttı. Kim en yakınımız, evde miyiz, değil miyiz, annemizin kızlık soyadı bile Facebook'ta var. Gençler Facebook sohbetlerinden sıkılıp Snapchat hızında paylaşım yapmayı seviyor. Yaşadığı anı kendi çevresiyle veya herkesle açık açık paylaşmak için kısa videolardan oluşan senaryolar paylaşımda yeni bir akım yaratıyor. İçinde biraz fotoğraf tutkusu olanlar like saymak için Instagram uygulamasından gözünü alamıyor. Fotoğraf ve video yükleyerek yorumlar yapmak, çok gezen ve yiyenlerin caka sattığı mecra. Twitter ise artık popüler kültürün, dedikoduların bir parçası. Siyaset, futbol, ekonomi konusunda ahkam kesenlerin, bazen de tehdit ve hakaretlerin el ele dolaştığı uygulama. Yani trafikte nasılsak Twitter da öyleyiz. Sorunun Twitter'dan çok eğitim kalitesinde olduğunu kabul etmek zorunda kalıyoruz.

Yaş sınırı yok!
Yatakta gözümüzü açtığımız anda başlayan, kahvaltıda, toplu taşıma araçlarında, trafikte devam eden akıllı telefon ekranından gözünü alamama alışkanlığı giderek yayılıyor. Eskiden sürekli mesajlaşan gençlerin alışkanlığı olarak gördüğümüz, elinden telefon düşürmeme durumu artık ananeler için de geçerli olmaya başladı. Yani yaş sınırı da ortadan kalktı. Daha az sohbet edip konuşmaktan yakınan anneanneler ve annelerin de benzer bir bağımlılıkla başı dertte. En son yüklenen fotoğrafa akrabalar, komşular ne yazdı diye dertlenmek artık sadece ergen çocuklara has bir durum değil. Akıllı telefonların sayısı ve maharetleri arttılça takıntılar artıyor. Her iki mobil telefon sahibinden birinin akıllı telefonu var. Alışkanlıklar değişiyor. Ve kişisel bilgilerimizi bedava hizmet için paylaşmayı göze alıyoruz.

Aşıkların gözü ekranda
Kadın ve erkeklerin akıllı telefon ekranlarına bakışı ilişki durumuyla doğru orantılı değişiyor. Özellikle yeni başlayan ilişkilerde ekrana bakma sıklığı artıyor. Ancak ilişki artık çıkmaza girdiğinde kadın ve erkek arasındaki fark kadınlar lehine değişmeye başlıyor.

Günde 10 milyar video
Magazin dünyasının şöhretlerinin, spor ve sanat dünyasının yıldızlarının günlük yaşamlarından kesitler izlemek için televizyon karşısında saatler geçiren insanların sayısı hiç az değil. Belki de popüler kültürün televizyondaki ilk temsilcisi Televole olabilir. Akıllı telefon ve sosyal ağ kuşağının en dikkat çekici uygulamalarının başında Snapchat geliyor. Gençlerin ve kadınların yoğun ilgi gösterdiği Snapchat uygulamasında her gün 10 milyar video izleniyor. Snapchat kullanıcıları günde ortalama üçten fazla video yüklüyor. 100 milyon günlük izleyiciye sahip uygulama özellikle gençlerin paylaşım alanı. Ünlüler de günlük yaşamlarından kesitleri paylaşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA