Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Piyasa bozucu banka…

Ben yazmaktan bıktım onlar her bulanık havada aynı tavrı göstermekten bıkmadı. Hava biraz sertleşmeye görsün… Hemen eleman çıkarmaya, şube kapatmaya, kredi geri çağırmaya, musluğu kesmeye başlıyorlar. Son günlerde yine her yerde aynı bankanın adını telaffuz ediyorlar. Hatta iş öyle bir hale gelmiş ki, bankanın adı 'piyasa bozucu'ya çıkmış!
Herkes kredi vermemek için ayak sürüdüğünü, bin dereden su getirdiğini, yapılandırmalara kapısını tamamen kapattığını, ekonomiyi toparlayacak hiçbir topa girmediğini, kredi faizlerini düşürmekten imtina ettiğini belirtip yaka silkiyor, illallah ediyor.
Yanlış anlaşılmasın.
Bahsettiğim öyle eften püften bir banka değil… Türkiye'nin en büyük özel bankalarından birisi… Bilançolarını inceleseniz milyarlarca lira kâr ediyor. Rasyolarına baksanız diğerlerine açık ara fark atıyor. Yöneticileri her fırsatta ülkeye güvendiklerini ima ediyor.

***
Ama ne hikmetse, hep lafta… Her daim ateşe körükle gitmekte üstlerine yok.
Öyle ki, başka bankaların da olduğu büyük kredilerin yapılandırılmasında dahi sorun yaratmaya başladığını söylüyorlar. Geçenlerde aylık ödemelerini günü gününe yapmasına rağmen büyük bir şirketin kredisini yakın izlemedeki krediler olarak bilinen 'ikinci gruba' aldığını piyasaya da "Bakın falanca şirket dahi borcunu ödeyemiyor" algısı yaratmaya çalıştığını anlattılar. Reel sektörden olmayacak faizler istemesi de cabası...
Dedim ya, piyasada isimleri o kadar ayyuka çıkmış ki…
Duyduğuma göre, Bankalar Birliği dahi bu bankanın genel müdürünü herkesin önünde fırçalamış. Ama bankanın yüzü kızarmayan genel müdürü burnundan kıl aldırmayan tavrından vazgeçmeyip, klişe laflarla konuyu geçiştirmiş.
***
Merak ediyorum. Bu "piyasa bozucu" bankanın tavırları aşırı temkinden mi kaynaklanıyor? Ülkede ekonominin havasının her bulanıklaştığı dönemde kafalarını çıkarmalarının arkasında ne yatıyor? Yoksa 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde başka bir hesapları mı var?
NOT: Piyasaya zarar vermemek için şimdi bankanın adını yazmıyorum. Fakat böyle devam ederse, ne müşterisi kalacak ne sektörde itibarı… Benden söylemesi…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA