Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Hesap ortada!

Dolarcılar artık iyice sıyırdı. Boş atıp dolu tutmaya çalışıyorlar. 6, 8 TL iddialarını 10'a kadar çıkardılar. Yaptıkları kuru gürültü olsa da vatandaşın kafasını ütülüyorlar. Sorsan "Kardeşim neye dayanarak bu iddiayı ortaya atıyorsun" diye… Işığı gören tavşan gibi kalıp, kıpırdayamazlar.
Geçen hafta ağustostan bu yana ülkesinin parasına değil de elin parasına güvenip 'yükselir' umuduyla alım yapanların kaybettiğini yazdım. Her şeyini satıp dolara yatıran sonra da yaya kalanlar sosyal medyada kıyameti kopardılar.
Biliyorum, gözlerindeki at gözlüklerini çıkarmadıkları, gerçekle bağları koptuğu, okumuş olsalar da kafaları basmadığı için onlara laf anlatmak ölüyü diriltmekten daha zor
Ama ben yılmadan bir kez daha tane tane anlatacağım.
Anlatacağım ki, onların spekülasyonlarına kananlar ya da kanma niyetinde olanlar uyansın.
Bak güzel kardeşim…
Diyelim ki, elinde 10.000 TL paran vardı. Ağustostaki kur saldırısından sonra "dolar daha da yükselecek" diyenlere kanarak, varını yoğunu dolara yatırıp, 3 aylık döviz tevdiat hesabına koydun. Paran ne kadar eridi biliyor musun? 2 bin TL… Peki birikimini TL'de tutsan ne olurdu haberin var mı? 10.000 TL'lik varlığın 3 ay sonra 11.000 TL'ye çıkardı.
Diyelim ki, 10.000 TL paranı eylülde dolara yatırdın. 3 ay sonra paran yine eridi. TL karşılığını düşünürsek, 1.000 lira kaybettin. Ülkenin parasına güvenip mevduatını TL'ye yatırsaydın ne olurdu biliyor musun? 1.250 TL kazanırdın.
Diyelim ki, ekimde 10.000 TL paranla dolar aldın. Üzgünüm ama 3 ay sonra yine kaybettin. Paran oldu mu 9.732 TL… Yani 300 TL zarar yazdın. Halbuki paranı TL mevduatında değerlendirseydin 1.300 TL kazanacaktın.
Diyelim ki, kasımda 10.000 TL para karşılığında dolar aldın. Hadi iyisin… O dönemde döviz tevdiat hesaplarındaki faiz artışından dolayı 500 TL kazandın. Ama TL'de kalsaydın birikimin 11.200 liraya çıkardı. Üzgünüm ama TL karşısında dolar sever olarak yine kaybettin.
Diyelim ki, aralıkta 10.000 TL'lik paranı dolara yatırdın. 3 ay sonra kazancın 548 lira. Paranı TL mevduatına koysaydın 1.180 TL kazanacaktın.
(Şimdi bazı aklı evveller çıkıp stopajdan bahsedebilir. Hemen söyleyeyim, her ikisinde de vergi oranı yüzde 10…)
Anlayacağınız, hesap da kitap da ortada… Ağustostaki kur saldırısından sonra parasını TL'ye yatıranlar kazanmış, dolara gömenler kaybetmiş.
Hâlâ bu hesap bilmezlerin söylediklerine kanıp parasını dolara yatırmakta ısrar eden varsa buyursun.
Fakat sonra ağlamaca gücenmece yok.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA