Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BURHANETTİN DURAN

Adayların dış politika gündemi

Önümüzdeki bir hafta muhalefetin tüm cumhurbaşkanı adayları arzı endam edeceği için adayların ilk açıklamalarına odaklanacağız. Ancak mayısın ikinci haftasından itibaren Suriye, Kudüs ve İran meselelerinin öne çıkacağını öngörebiliriz.
Trump'ın İsrail'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İran nükleer anlaşmasını raftan indirmesi bekleniyor. Avrupa bir çıkış arıyor. Macron'dan sonra Alman Şansölyesi Merkel'in de Washington'ı ziyaret etmesi İran meselesinde orta yol bulma çabasının tezahürüydü.
Bu arada Suudi Arabistan, İsrail ve Ürdün'ü ziyaret eden Dışişleri Bakanı Pompeo, İran'ı "sınırlandırma" hedefiyle yoğun mesaiye başladı. Tahran'ı nükleer anlaşmayı yeniden müzakereye ve balistik füze programında tavize zorlamak istiyor.
Ancak İran'ın son on beş yılda elde ettiği kazanımları kaybetmemek için direnmesi muhtemel. Ekonomik sorunlarla da boğuşan İran giderek bölgedeki gerilim kuşağının merkezine yerleştiriliyor. Türkiye'nin seçimleri de bu bölgesel hareketliliğe bigâne kalamaz. Kısa süre sonra cumhurbaşkanı adaylarının dış politika vizyonlarını göreceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA