Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Monokülerler de sürücü olabilir

Bir gözü gören (monoküler) yurttaşlarımızın sürücü belgesi alabilme hakkı, çeşitli dayatma ve bahaneler ile engellenmektedir. Sorun, tamamen göz bilimi ile ilgidir. Bir gözün görme performansını bilim belirlemiştir. Bu performans, sağlam gözle 120 derece görme açısına sahip olma ve bir gözlü yaşama adaptasyon için en az 6 ayın geçirmedir. Görme olayı, beyin işlevlerinin sağlıklı olması ile ilgidir. Bu nedenledir ki beyin, bir gözden gelen görme sinyallerini anlayıp değerlendirmek ve o kişinin tüm görme ile ilgi davranışlarını yapabilmesini sağlamak için bir süreye ihtiyaç duymaktadır. Ama beyin özürlü ise istersen iki gözlü ol sonuçlar ortada. Aynı şekilde beynin özürlü olması birçok olaya, olgulara "at gözlüğü" ile baktırır.
Ülkemizin fiziki ve sosyal şartları yüzünden katarakt ameliyatları "lazer"le yapılmasın demek ne kadar bilimselse, bir gözü görenler sürücü olamazlar demek de o kadar bilimseldir. Almanya'da işçi olarak çalışırken iş kazasında gözü kaybeden Türk işçisine Alman hükümeti, araba alıp binmesi için mali destek veriyor. Araç kullanmasını teşvik ediyor. Bu kararı da göz biliminin evrensel olarak kuralına göre yapıyor.
Ülkemizde binlerce insan, kaybettikleri gözlerine "protez göz" taktırıp yasal sürücü olabiliyor. Yurtdışından ehliyet alıp ülkemizde araç kullanıyor. Peki bizler ne yapacağız?
Faruk PULAT

***
ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve aynı zamanda doktora çalışmalarımı sürdürüyorum. Lisans ve yüksek lisansımı İTÜ'den aldım, okulumu birincilikle tamamladım (Y. Lİsans). İki farklı anabilim dalında iki yüksek lisans derecem bulunuyor. Mimarlık gibi zor bir meslek içerisinde 1993 yılından beri bulunmaktayım ve bir gözüm olması bana çok büyük zorluklar çıkarmadı, başarım da bunun ispatıdır. Hakkım olan sürücü belgesine neden sahip olamadığıma bir anlam veremiyorum.
Tolga ÖZDEN

***
SABAH Posta Kutusu'nda monoküler kişilerin sürücü belgesi alma hakkı için göstermiş olduğunuz duyarlılığa çok teşekkür ediyoruz.
Taner KURT, Bülent ÇALIŞAN, Reşat ALİYAZICIOĞLU, Mustafa BABAYİĞİT, Mehmet TOKATLIOĞLU, Ufuk AKAR, Ahmet DOĞHAN, Nihat ULUDAĞ, Ersen METE, Ayşegül ÖZEKMEKÇİ, Tolga GÜNVAR, Mustafa DAMGACI, Koray ODACI, Hakan GÖRE, Mehmet KARA, İbrahim DİKE

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA