Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Eğlenceden çatışma çıkacak

Kont de Ferriol, 1704'te Fransa kralının torununun doğumu şerefine Fransa elçilik binasında büyük bir parti vermişti. Parti sabahın erken saatlerinde büyük bir ayinle başladı. Eğlencelerin en meşhuru ise her kadeh kaldırılışında elçilikteki topların ateşlenmesiydi. Sabahtan akşam saatlerine kadar kadeh kaldırma ve ardından top ateşleri devam etti. Gürültüden en fazla etkilenen yer ise Topkapı Sarayı'ydı.
Bu gelişmeler üzerine Sadrazam Kalaylıkoz Ahmed Paşa olaya müdahale etti. Tercüman Mavrokordato aracılığıyla Topkapı Sarayı'ndaki hamile olan bazı hanım sultanların gürültüden rahatsız oldukları ve buna bir an önce son verilmesi gerektiği haber verildi. Fakat Ferriol bu sözlerin hiçbirini dikkate bile almadı.
Elçiden umursamaz bir cevap alan Mavrokordato elçilikten ayrıldı. Fransa elçiliğindeki eğlence ise ara vermeden devam etti. Akşam karanlığı şehrin üzerine çöktüğünde Fransa elçiliğindeki eğlencenin verdiği rahatsızlık hat safhaya ulaştı. Çünkü elçilik bahçesindeki bütün ağaçlar ışıklandırılmış ve havai fişek gösterisi de başlamıştı.
Elçiliğin bulunduğu Pera adeta gündüz gibiydi.
Sadrazam Ahmed Paşa, nasihat ile uslanmayan elçiyi yola getirmek için zora başvurmak mecburiyetinde kaldı.
Akşam olduğunda bostancıbaşının emrindeki görevlileri bu rezalete bir son vermek, lambaları ve havai fişekleri söndürmek üzere Fransa elçiliğine gönderdi. Bu durumu haber alan Ferriol ise, "Ne! Şimdi de lambalarıma mı taktılar? Gidin söyleyin o bostancıbaşına, bu lambalar kimseyi rahatsız etmez. Bu lambalar yağları bitinceye kadar yanacak. Zorla söndürmeye kalkışan olursa ben de zor kullanırım" dedi.
Fransız elçisi, hemen aşçılar ve hizmetlilere kadar binadaki herkesi silahlandırdı. Elçilik binasının pencere ve kapılarını da sımsıkı kapattırdı. Elçiliktekilerin silahlandığını ve topçu desteği olmadan içeri giremeyeceklerini haber alan bostancıbaşı da hemen topçu birliği getirtti. Artık silahlı bir çatışma kaçınılmazdı. Gelişmelerin kötüye gittiğini gören elçilikteki sağduyulu birkaç kişi gizlice elçilik binasının ışıklarını söndürdü. Işıkların söndürüldüğünü gören bostancıbaşı da elçinin pes ettiğini zannederek kuşatmayı kaldırdı ve geri çekildi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA