Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

YÖK, tarih derslerini ön plana çıkardı

Üniversiteye giriş sınavı değişince, tartışmalar başladı. Üniversiteye girişin birinci kısmından tarih soruları çıkarılınca liselerde hemen seçmeli tarih dersleri kaldırıldı. Ancak YÖK sınavın ikinci oturumundaki eşit ağırlık sorularına tarih dersini ekleyerek çok önemli bir düzenleme yaptı.
Yeni ismiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) eşit ağırlık öğrencilerinin çözmeleri gereken teste "tarih soruları" da girdi. Testin ismi Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya-1 yerine Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 oldu. Böylece tarih sorularını sadece sözel öğrencileri değil, eşit ağırlık yani hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, maliye gibi birçok bölümde okumak isteyecek öğrenciler de çözecekler. Böylece tarih dersi, üniversiteye giriş sınavında çok dar bir alandan kurtarıldı. Eşit ağırlık sorularında tarih sorularının olmaması büyük bir eksiklikti. Bilgi-Belge Yönetimi gibi kütüphaneci ve arşivci yetiştiren bölümlere bile eşit ağırlıkla öğrenci alınırdı ve bu adaylar asıl öğrencinin özel yeteneğine yönelik olan ikinci aşamada (LYS'de) tarih sorusu çözmeden üniversiteye girerlerdi.
Bu son derece önemli ve tarihi bir adımdır. Okullarda sınavda soru çıkmayan dersi öğrenci maalesef boşluyor. Okul idareleri o derslere önem vermiyor. Oysa tarih derslerini diğer derslerden ayıran çok önemli bir özellik var. Bu ders toplumda ortak geçmiş duygusunun verilmesini, milli birlik ve beraberliğin pekiştirilmesini sağlamaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu konjonktür ve tarihi süreçten dolayı tarih derselerinin önemi açıktır. Bu yüzden tarihin sınavda önemli bir hâle gelmesi son derece doğru ve isabetli bir adım olmuştur. YÖK Başkanı Yekta Saraç'a bu tarihi adım için tarihçiler olarak teşekkür ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA