Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Değişen şehirler

Türkiye'de şehirler, çok büyük değişim içinde. Şehirler, ekonomik, kültürel, sosyal ataklarla 'sürdürülebilir kalkınmanın' parçası durumunu alırlarken; dünyanın dört köşesine açılarak, kendileri için yeni yollar da oluşturuyorlar. Özellikle 'küreselleşme' zincirine eklemlenmeyi başaran şehirler ve tüm aktörleri; evrensel gelişmelere paralel, artık sadece dünyaya bakarak düşünüyor.

DENİZLİ REFLEKSİ

Küreselleşme, şehirleri dönüştürerek, küresel ekonominin temel bağlantı noktaları haline getiriyor. Bu gelişme, şehirleri yakın gelecekte çevresiyle birlikte küresel ekonomiye bağlanmış, yerel olanaklarla donatılmış, merkezi idareyle sadece uyum konusunda bütünleşen, özgürleşen organize alanlar haline getirecek. Küresel düzende, şehirlerin rolü farklılaşıyor. Örneğin aklın tüm olanaklarını, potansiyelleriyle örgütleyen şehirler; farkındalıklarını artırıp, kaynaklarını verimli şekilde kullanarak, dayanışma içinde, bazılarına göre, çok daha fazla öne çıkacak.
Liderliğini İzmir'in yaptığı Ege Bölgesi'nde de; değişen, dünyanın durumuna göre düşünen, kendisini yeniden kurgulamayı başaran şehirler var. Bu şehirlerin başında Denizli geliyor.
Her anlamda dikkat çekici şehir. Örneğin bir Denizlili, küçücük bir ürün ürettiğinde, hemen "Acaba ben bu ürünü, dünyanın hangi ülkesine nasıl satarım?" diye düşünmeye başlıyor. Denizli'de bu refleks oluşmuş. Yani hiç kimse Denizli'ye göre değil, evrensel rekabete göre düşünüyor. İçselleştirilen tutum; kentin kendisini sürekli zorlamasını, aktörlerinin evrensel pazarda nasıl oynacağını, günün koşullarına göre belirlemesini getiriyor. Denizli bir dönem Anadolu Kaplanları arasında sayıldı. Sonra dünyanın ekonomik ve değişen koşulları nedeniyle gerileme içine girdi. Ama bu refleksi sayesinde, kendisini kısa sürede yeniden kurguladı. Yıldızını parlatmayı bildi. Bu bir başarı öyküsüdür. Değişen şehirlere örnek bir öykü. Çünkü Denizli geldiği noktada, 2011 yılında 2 milyar 756 milyon dolarlık ihracat yapmayı başarmış bir kent. Baktığınızda çok olumlu rakam. Egeli Sabah'ın markalaşan Sabah Kahvesi'ne konuk olan Denizli Valisi Abdülkadir Demir ile kenti konuşurken, işte bu başarıdan yansıyan heyecanı görüyorsunuz.
Vali Abdülkadir Demir, çalışkan, genç, heyecanlı, ufku açık; kente sürekli artı değer katma çabasında. Denizli'nin toplam heyecanıyla uyumlu. Manşet söyleşimizdeki sorularımıza verdiği yanıtlardan anlayacaksınız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA