Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ALİ GÜLTİKEN

Geçmişe bakarak önünü görmek

Son yıllarda Beşiktaş, kulüp iradesi olarak transfer sistemini değiştirdi. Özellikle son 10 yılda sürekli dış transfere dönük politikalar uygulanıyor. Bunun sonucunun Beşiktaş'a çok yararlı olduğunu söylemek mümkün değil!
Bu dönem Beşiktaş'a çok büyük kayıplar getirdi. Ödenen müthiş transfer rakamları, ortaya çıkan ciddi boyuttaki bütçe açıkları ve borçlanmalar. Aslında bundan daha kötü olanı, tamamı ile değişen Beşiktaş'ın temel değerlerini taşıyan ve temsil eden futbolcu yapısının ortadan kaybolması...
Beşiktaş'ın tarihindeki en başarılı dönemleri incelediğimizde, takım yapısının kendi altyapısından gelen oyuncular temelinde oluştuğunu görüyoruz. Bu bir tesadüf değil! Çünkü Beşiktaş Türkiye'de altyapı sistemini organize etmiş ve bunun sonuçlarını en başarılı şekilde almış örnek bir takım... Fakat bu politikalar kulübün iç yapısını ve dinamiklerini bilmeyen baştaki idareciler tarafından tamamen ortadan kaldırıldı.
Bugünün futbol yapısını; güncel şartlarını ve değişen konjektörü gözden kaçırmamak elbette önemli. Artan yabancı sayısı ve transfer imkanı, kulüpleri bazı değişimlerin içine itti. Ancak değişimlerin uygulanma şekli Beşiktaş'ta tamamen dış transfer merkezli duruma geldiği için bugün kısa süreli başarılarla ve sonrasında ortaya çıkan başarısızlıklarla anılır hale geldi.

BARCELONA ÖRNEK OLMALI
Bugün dünyanın bir numaralı takımı Barcelona...
Çok iyi yabancı oyuncuları var. Fakat en temel özellikleri, kendi altyapıları ve kulüp sistemleri... Bu takım, içerisinde 8 tane altyapıdan yetişen oyuncuyla dünyanın bir numarası olabiliyorsa ve bu oyuncuların tamamı İspanya Milli Takımı'nda görev alabiliyorsa, o zaman sürekli dış transfer peşinde koşan Beşiktaş'ın kendini yeniden sorgulaması gerekir. Başta da "Artık bu işler değişti. Altyapı eskide kaldı. Yıldız oyuncular ve para konuşur" diyen Beşiktaş Başkanı'nın...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA