Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Abdülhamid dizisinde sancak hatası

Okurumuz Emin Güven'in dönem dizilerindeki muazzam eleştirel gözü, köşemize katkı sağladığı gibi, yapımcı ve yönetmenlere de rehber oluşturabilecek cinsten.
Güven bu kez de TRT 1'de yayınlanan 'Payitaht: Abdülhamid' dizisinde sancağın ters bağlandığını fark etmiş:
"Merhabalar Yüksel Bey, daha önce 'Diriliş: Ertuğrul'da 'cenazede kıble hatası' ile ilgili bir e-posta göndermiştim.
Sağ olun siz de naçizane değerlendirmemi köşenizde paylaşmıştınız.
Bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.
Herkes kadar, muhafazakar/ dindar kesimin ağırlıklı olarak takip ettiği bir TRT dizisi olan 'Payitaht:
Abdülhamid'in bu haftaki (önceki hafta) bölümü sonrası yayınlanan ve müteakip bölüme ait ilk fragmanının 37'nci saniyesine ait ekran görüntüsünü ekte gönderiyorum.
Sorun şurada:
Abdülhamid düşmanlarının, darbeye kalkışması üzerine (fragmandan anladığımız kadarıyla), Sultan Abdülhamid Han, Osmanlı Tevhid Sancağı'nı açmaya karar veriyor. Yani, İslam Halifesi olarak, halka İslam üzerine yaşadığını, karar verdiğini ve uyguladığını ifade ediyor ve halkın darbe girişiminden vazgeçmesini salık veriyor. Üzerinde Kelime-i Tevhid (Yani Arapça 'La ilahe illallah, Muhammeden resulullah') yazan orijinal Tevhid Sancağı'nın resmini de ekte sunuyorum.
Fragmandaki görüntüyle mukayese edilince, Tevhid Sancağı'nın maalesef ki göndere 'ters' bağlandığını görüyoruz.
Osmanlı zamanında Arapça harfleri kullanıldığına göre, zamanın Plevne Gazisi Osman Paşa'nın böyle bir hataya düşmesi beklenmez.
Beklense beklense, zamanımızın konuya hakim olmayan, yaptığı işe özen göstermeyen, hassasiyet gösterilmesi elzem olan dini konularda dahi bir danışman kullanmayan, İslami konularda detaya inemeyen zamane kadrolarından beklenir böyle bir şey.
Yanılıyor muyum? İnsafsızca eleştirdiğimi düşünebilirsiniz ancak şöyle bir örnekle hassasiyetimi açıklamak istiyorum:
Malumunuz 'haç', Hristiyanlığı temsil eder, 'ters haç' ise Satanizm'i (şeytana tapmayı, bazı kaynaklara göre de Deccal'i.) Peki, Tevhid Sancağı, Allah'a ve Resul'üne imanı temsil ediyorsa, tersi neyi temsil eder dersiniz? Sağlıcakla kalın."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA