Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAKAN UÇ

Yörük kızı ile ağanın oğlu Osman’ın imkansız aşkı

Uzun zamandır bir türkü hikayesi paylaşmamıştım sizinle... Son günlerde dinlediğim, ezgisi, sözleri kadar hikayesinden de çok etkilendiğim 'Aşan Bilir Karlı Dağın Ardını' adlı türküden bahsetmek istiyorum bu hafta. Sivas yöresine ait, sözlerini halk müziği sanatçısı Divrikli Nuri Üstünses'in yazdığı türkü, kavuşamayan aşıkların öyküsünü anlatıyor. Böyle zor, zahmetli, acı veren, insanın içini hasretle dolduran duygular olmasa, bu güzelim türküler nasıl can bulurdu? Bu türkü de işte böyle bir aşktan doğmuş. Eskiler daha iyi bilirler yörük kültürünü. Yörükler, her yaz seçtikleri bir bölgeye obalarını kurup mevsim geçene kadar orada konaklarlar. O bölgede tabii komşuluk ilişkileri de gelişir. Ancak bu ilişkiler belli kaidelere bağlıdır. Örneğin kimse birbirinden kız alıp vermez. İşte bir zamanlar böyle bir yörük obasında; bir genç kız ile köy ağasının oğlu Osman, birbirlerine sevdalanır. Ne var ki bu sevdaya geçit vermeyen bir töre vardır. Kızını, ağanın oğluna vermek istemeyen yörük başı, bir gece ansızın obayı toplar, bölgeyi terk eder. Terk edilen ise sadece bir bölgedir, iki genç yüreklerindeki sevda ateşi ile kavrulmaya devam ederler.

60 YIL SONRA...
Aradan yıllar geçer... Yörük kızı artık yaşlanmış, beli iki büklüm olmuştur. Bu yaşına kadar evlenmemiş ve aşkını içinde yaşatmış sevdalı kadın, gelen geçen herkese köyün yağız oğlanı Osman'ı sormaktan da bıkmamıştır. Nihayet 60 yıl sonra Osman'ı tanıdığını söyleyen bir çerçiyle karşılaşır, ona "Osman'a selam götür, ben yıllar önce sevdiği yörük kızıyım" der. Osman, bu selam ile o ateşin hâlâ ikisinin içinde yandığını anlamıştır. İşte 'Aşan Bilir Karlı Dağın Ardını', bu efsane aşk için yazılmış ve benzer aşklara atıfta bulunan şahane bir türküdür. Dinlerken bizi başka diyarlara götürür, başka duygular yaşatır. İstedim ki bu türküyü Aysun Gültekin'den dinlerken siz de bu iki gencin bitmeyen sevdasına tanıklık edin.

Üstündağ'ın rap performansına tam not

Geçen hafta dijital platformda yerini alan 'Yanına Kalmaz' şarkısı; Kodes, oyuncu Mustafa Üstündağ ve rap'çi Fate Fat'ın birlikte emek verdikleri bir iş. Kodes'i ve işlerini zaten beğeniyorum ama bu projeyi duyduğum ilk günden beri Mustafa Üstündağ'ın rap performansını merak ediyordum. Lafı dolandırmadan direkt söyleyeyim; şarkıcılığı da en az oyunculuğu kadar başarılı Üstündağ'ın. Kodes'in performansını söylemeye zaten gerek yok. Poll Prodüksiyon imzalı bu çalışmanın dijital platformlarda güzel yol alacağını düşünüyorum. Şarkının mastering'ini ise Berat Pala üstlenmiş. Yakında bu üçlüden yeni işler de gelir, şaşırmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA