Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Mutlu bir yaşlılık için sigarayı bırakın

35 yaşındayım ve sigara kullanıyorum. Babam 77 yaşında öldü ve o yaşa kadar sigara içti. Sigara içmek, anlatıldığı kadar sakıncalı mı? Ömür C./Bursa

Helsinki Businessmen Study projesi kapsamında yürütülen ve Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; yaşlılık yıllarınızı mutlu geçirmek istiyorsanız sigara içmemelisiniz. 26 yıl boyunca bin 658 erkeği inceleyen araştırmacılar, sigara içmeyenlerin tam 10 yıl daha uzun yaşadığını belirtiyor. Sorun, bununla da sınırlı değil. Sigara içmek yaşlılık yıllarınızda elden ayaktan düşmenizi hızlandırıp başkalarına muhtaç kalma olasılığınızı artırıyor. Sigara içenlerin, ilerleyen yaşla birlikte fiziksel fonksiyonları kısıtlanıyor. Bu kişiler yaşlanma sürecinde sağlık problemleri nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşıyor. Bu da; depresyon ve endişe bozuklukları gibi duygusal ve psikolojik problemlerin oluşmasını hızlandırıyor. Yani; sigara içiyorsanız erken ölüm riskiniz artıyor ve yaşlılık yıllarınızda zorlu bir mücadeleye giriyorsunuz.

Sağlığınız ve güzelliğinizle ilgili sorularınızı ve merak ettiğiniz her şeyi 'saglik@sabah.com.tr' adlı mail adresine yazabilirsiniz. Dr. Ece Hattat sorularınızı, bu köşede sizin için yanıtlayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA