Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Alzheimer hastalığının uyarı işaretleri vardır!

Soru: Annem şu an 67 yaşında... Eskiden hafızası çok iyiydi. Şimdi ise yaptığı her şeyi kolayca unutabiliyor. Acaba alzheimer hastası olabilir mi? Bunu nasıl anlayabiliriz? T.D./Gaziantep
'İyi huylu hafıza kaybı' olarak bilinen hafif kognitif yetmezlik ilerleyen yaşla birlikte daha sık görülür. Ancak her unutkanlık; alzheimer hastalığının belirtisi olmayabilir. Amerikan Alzheimer Derneği, doktora başvurmanızı gerektirecek bazı uyarı işaretleri olduğunu belirtiyor. İşte onlardan bazıları:
Zaman zaman herkes ev anahtarının nerede olduğunu, gözlüğünü nereye koyduğunu, otoparkta arabayı nereye park ettiğini ya da yeni tanıştığı bir kişinin ismini unutabiliyor. Önemli olan günlük hayatı etkileyecek ayrıntılarda zorluk yaşamamaktır.
Bir alzheimer hastası evinin neresi olduğunu, arabayı nasıl çalıştıracağını ya da tanıdığı kişileri hiç hatırlamaz. Kaybettiği eşyaları buzdolabı veya çöp gibi olmayacak yerlere koyar. Aylık harcamaları takip etmekte, günlük problemleri çözümlemekte, evden markete gitmek gibi günlük işleri yapmakta zorluk çeker. Zamanı veya nerede olduğunu karıştırır.

DEPRESİF OLUR!
Hasta, bazı durumlarda okumada güçlük, uzaklığı anlayamama, renkleri ayıramama zorluğu yaşar. Konuşurken, kelimeleri karıştırabilir.
Kişisel bakımını ihmal edip, sosyal yaşamdan uzaklaşabilir. Depresif, endişeli, sinirli, şüpheci ve korku dolu bir kişi haline gelebilir. Eğer siz de bu belirtileri fark ediyorsanız, alzheimer hastalığı veya altta yatan başka bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak için mutlaka bir uzman hekime başvurun ve daha ileri tanı tetkiklerinden faydalanın.

GRİBE KARŞI NASIL KORUNMALI?
Soru: Her sonbahar mevsiminde düzenli olarak gribe yakalanıyorum. Acaba gripten korunmanın doğal bir yolu var mı? J.Ö./İstanbul

Sonbahara girerken gribe karşı kendinizi korumak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için öncelikle dengeli bir beslenme planı yapın. Taze ve mevsimlik; meyve- sebzelere ağırlık verin. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli proteini almaya çalışın. Süt ürünleri, balık, tavuk ve hindi gibi hayvansal ürünler ile bakliyat ve tahıllarda bulunan bitkisel proteinlerden yararlanın. İyi bir uyku ile bağışıklık sisteminize kendini onarma fırsatı verin. Stresinizi azaltmanın yollarını arayın. Haftanın üç günü düzenli olarak egzersiz yapın. Bunun yanında C ve B vitaminleri, beta karoten, omega 3, çinko, selenyum, ekinezya, probiyotikler, yeşil çay ve kuşkonmaz gibi desteklerden de faydalanabilirsiniz

YİYECEK ALERJİSİNE DİKKAT!
Soru: 9 yaşındaki oğlumun bazı yemeklerden sonra cildinde kabartılar oluşuyor. Sizce bunun sebebi nedir? Ne yapmam gerekir? T.A./ Kahramanmaraş

9 bin 500 çocuğu inceleyen Amerikan Ulusal Sağlık Araştırması ve 270 bin hastayı inceleyen Amerikan Ulusal Hastane Çalışması sonuçlarına göre son 10 yılda çocuklarda görülen yiyecek alerjisi yüzde 18 oranında arttı. Uzmanlar yiyecek alerjilerinin yüzde 90'ının süt, yumurta, fıstık, fındık, balık, soya ve buğdaydan dolayı oluştuğunu belirtiyor. Bu durumun yüksek kalorili, fastfood tarzı beslenmeye bağlı oluştuğu düşünülüyor. Yiyecek alerjisi gelişen bir çocukta cilt döküntüleri, kusma veya nefes tıkanıklığı görülüyor. Böyle bir durumda doktora başvurulması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA