Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Televizyon izlemek kalp hastalığı riskini yüzde 18 artırır

* 29 yaşında bir gencim. Sosyal hayatım yok denecek kadar. Tüm zamanımı evde televizyon karşısında geçiriyorum. Bunun sağlığıma bir zararı var mı? A.G/Hakkari
Evden işe, işten eve gidiyor, hiç egzersiz yapmıyor, üstelik evde olduğunuzda da sürekli atıştırıp, televizyon izliyorsanız dikkatli olun.

Ölüm riskiniz yüksek!
Amerikan Kalp Birliği'nin dergisinde yayımlanan ve 8 bin 800 kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, günde bir saat TV izlemek kalp-damar hastalığı riskini yüzde 18, ölüm riskini ise yüzde 11 artırıyor. Günde dört saat ve üzerinde televizyon izleyenlerde kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm riski yüzde 80 civarında artıyor. Eğer spor yapamıyorsanız, vücudunuzu hareket ettirecek daha çok zaman yaratın. Evde ve işyerinde yapabileceğiniz kolay egzersizleri öğrenin.

Yeni teknoloji sayesinde kimseye muhtaç olmayın!
* Orta yaşlı bir kadınım. Ancak yaşım ilerlediğinde hiçbir şey yapamamaktan ve çocuklarıma muhtaç olmaktan korkuyorum. Ne yapmalıyım? A.T./Ankara
Yaşlılık yıllarında başkalarına muhtaç olmayan, aile ve toplumda aktif olan bir birey olmak için öncelikle sağlıklı bir bünye gerekiyor. Gençlik yıllarından itibaren fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlığına özen gösteren kişiler, gerçek ödülü ilerleyen yaşlarda alıyor.

Yük olmak istemezler
Yaş ilerledikçe kalp-damar ve eklem sorunları, idrar kaçırma, bellek yetmezliği, görme ve duyma problemleri görülebiliyor. Bu durumda pek çok yaşlı çareyi yetişkin çocuklarının yanına taşınmakta buluyor. Ancak günümüzde birçok yaşlı da çocuklarına yük olmak istemiyor. İşte bu noktada hem ailelerin hem de yaşlıların hayatını kolaylaştırmak için yeni teknolojilerden yararlanılıyor.

Her şey düşünülmüş!
Tüm dünyada 'yaşlılık teknolojileri' adı altında, yaşlıların hayatını kolaylaştıracak yeni ürünler üretiliyor.
Yaşlı bir birey, evde düştüğünde sinyal veren alarmlar, Alzheimer hastalarının takibini sağlayan cihazlar bulunuyor. Ayrıca bazı vakıf, dernek ve belediyeler de evde bakım ve sağlık hizmetleri veriyor.

'Bisfenol A' maddesi sağlığa nasıl zarar veriyor?
* Bir gazete haberinde 'Bisfenol A' isimli maddenin insan sağlığını olumsuz etkilediğini okudum. Gerçekten böyle bir şey var mı? S.B./İzmir
'Bisfenol A' maddesi ya da diğer adıyla 'BPA', tüm dünyada en fazla üretilen kimyasal... Bu madde, pek çok ürünün yanında konserve, yiyecek ve içecek kutularının yapımında da kullanılıyor. 'BPA', kalp hastalığı ve diyabet riskini yükseltiyor; kilo fazlalığı ve obeziteye yol açıyor. Amerikan Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ne göre 'BPA'dan korunmak için plastik yemek kutularının içindeki gıdaları mikrodalga fırında ısıtmayın. Konserve gıdalardan kaçının. Gıdaları alırken veya saklarken daha çok cam, porselen veya paslanmaz çelik kutular kullanın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA