Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Menopozun ilk belirtileri

Ben 55 yaşında bir kadınım. Menopoza girdiğimden şüpheleniyorum. Menopozun belirtileri nelerdir? T.K./İzmir
Menopoz resmi olarak menüstrasyon yani adet kanamalarının bir tam yıl boyunca durmasıyla başlar. Bu durum, genellikle 45-50 yaşlarında meydana gelir. Ancak menopozun kesin olarak başlamasından önce adet kanamalarının düzensiz olduğu 'perimenopoz' denilen bir dönem vardır. Perimenopozda hormon seviyeleriniz değişmeye başladığı için, adet kanamalarının sıklığında azalma, şiddetinde hafifleme veya artma fark edebilirsiniz. Yine aynı menopoz döneminde olduğu gibi sıcak basmaları, uyku sorunları yaşayabilirsiniz. Meme ağrıları oluşabilir.

DOKTORA GİDİN!
Bu belirtiler size menopoz sürecine yakınlaştığınızı haber verir. Böyle durumlarda uzman bir hekime başvurarak, hormon seviyelerinizi kontrol ettirebilir ve menopoz sürecinde oluşacak hormon kayıpları, cinsel sorunlar, kemik yoğunluğunda azalma, kalp-damar hastalıkları gibi riskler için bilgi alabilirsiniz.

Havuzlar göz nezlesi yapabilir
Göz nezlesinin etkileri nelerdir ve göz nezlesinden korunmak için neler yapılmalıdır? K.M./Trabzon
Göz

nezlesi yani konjunktivit, göz kapağınızın içini ve göz kürenizin bir kısmını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Göz nezlesinde gözünüzün içine bir şey kaçmış gibi sürekli rahatsızlık duyarsınız. Özellikle sabahları gözlerinizde çapaklanma, sulanma ve kaşıntı hissi olur. Gözlerinizin beyaz kısmı kırmızı bir renge bürünebilir. Göz nezlesine bakteriler, virüsler bazen de alerjik durumlar neden olur. Kirli suların karıştığı veya yeterince kimyasal temizlik yapılmamış havuzlarda, çeşitli bakteri ve virüslerle kirlenmiş denizlerde riskiniz artar. Uzun süreli lens kullananlarda, yüzerken lensini çıkarmayanlarda da göz nezlesi daha sık görülür. Bu nedenle göz nezlesinden korunmak istiyorsanız, temizliğinden emin olmadığınız havuzda yüzmeyin.

ELLERİNİZİ YIKAYIN!
Yüzerken gözünüzü açmaktan kaçının veya su geçirmez gözlüklerden edinin. Doktorunuz, göz nezlenizin neden oluştuğunu inceleyecek ve uygun bir tedavi belirleyecektir. Tedaviniz boyunca ellerinizle gözlerinize sık sık dokunmayın. Göz makyajından da bu süre boyunca kaçının. Ellerinizi sık sık yıkayın ve yastık kılıfınızı her gün değiştirin.

Depresyon için doğal destek!
İş hayatından çok sıkıldım. Depresyona girdiğimi düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım? A.Ü./İstanbul
Eğer ciddi derecede bir depresyon veya endişe hastalığı yaşıyorsanız, doğal destekler yerine mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririm. Ancak Hyperieum perforatum bitkisinden elde edilen St. John's wort, folik asit ve Omega-3 desteklerinin halet-i ruhiye üzerinde olumlu etkileri olduğu da biliniyor. Endişe ve uyku sorunlarında valerian root özütleri de kullanılıyor. Ancak doğal veya bitkisel olduğu için, bu desteklerin farmakolojik ilaçlara oranla daha güvenli olduğu yanılgısına düşmeyin. Bu destekleri kullanacaksanız, doktorunuza bildirin. Sizin için uygun olan ideal doz, olası yan etkiler ve aldığınız diğer ilaçlarla oluşacak etkileşimler hakkında bilgi edinin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA