Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Nedir bu pırasanın çektiği?

Bugün İdilika'nın mutfağı, adaletsizlerden tepkiler alan, soğansı tadı ile süper lezzetli pırasanın alternatifli tarif ve sunumlarına yer veriyor.
'Nedir bu pırasanın çektiği?' dediğim kadar var. Yüz küçük çocuğa soralım, eminim yüzde sekseni 'En sevmediğin yemek nedir?' sorusuna 'Pırasa' yanıtın verecek... Pırasa; bu muameleyi hak edecek ne yaptı Allah aşkına? Tek suçu, annelerimizin bizi ilk pırasa ile tanıştırmalarının zeytinyağlı iri iri ve haşlama lezzetinde olan yemekle olması. Şayet pırasayı çiğ olarak tatmış olsaydık, ya da börek, köfte, mücverin içinde denemiş olsaydık, eminim hepimiz çok sevecektik. Peki o zaman, geç kalmadık.. Bakın pırasa nasıl enfes sonuçlar veriyormuş, pişirme ve sunum farkıyla...
Bugün sizinle paylaştığım pırasa tariflerini umarım denersiniz ve beğenirsiniz.

PIRASAYI ÇİĞ TÜKETMEK
Ben bu çiğ pırasa salatasına bayılıyorum. Bir arkadaşım 'Hazmı zor olmaz mı? Acaba bir suya sokup çıkarsak mı?' diye sordu ama ben diriliğini kaybedeceğini düşünüyorum. O kadar ince doğranıyor ki, limonla karıştığı için yumuşuyor ve hazmı kesinlikle zor gelmiyor bana.
Kahvaltılarda, alelacele kurulan akşam sofralarında tam bir kurtarıcı bu salata... Kış mevsimi boyunca buzdolabında pırasa bulundurursanız, rahatlıkla üç dakika içinde bu salatadan hazırlayabilirsiniz.

BEĞENDİ İLE SUNUMU
Beğendili pırasalı kişi yapmaya karar verdiğimde mutfaktaki arkadaşlar, 'İkisi birbirine yakışır mı?' gibi bir soruyla karşı çıktılar bu fikrime. Ben ise, 'Damak tadıma güveniyorum. Bence birbirlerini gayet iyi tamamlayabilir bu iki lezzet' dedim. Nitekim öyle de oldu, kime tattırdıysam ikisinin uyumuna hayran kaldı. Beğendinin yumuşacık ama tütsülü tadı ile salçalı pırasa vejateryen bir hünkar beğendi havası yakaladı. Zaten milföye söyleyecek söz yok, dondurulmuş müthiş kurtarıcı yağlı hamurlar. Onlarla mantıdan baklavaya her türlü yemeği yapabiliyorum.
Şimdilik bu kadar. Yarın görüşmek üzere... Sevgiyle kalın.

Bunları biliyor muydunuz?
Sarımsak ve soğan ile yakın akraba olan pırasanın allium ailesinden olduğunu.
Bir bütün çiğ pırasanın 50 kalori olduğunu.
İçerdiği polifenol sayesinde çok güçlü bir antioksidan olduğunu.
İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve bembeyaz alt kısmı olması gerektiğini, yeşil kısmı püskülleşmiş ve kat kat ayrışmış pırasanın makbul olmadığını.

Limonlu portakallı pırasa
2 adet portakalın suyu
500 gr. pırasa
1 adet limon
3 adet havuç
Zeytinyağı
Tuz
2 diş sarımsak

YAPILIŞI: Pırasaları ince ince doğruyor havuçları rendeliyoruz. Bir limonun kabuğunu rendeleyip içini dörde bölüyoruz. Sarımsakları minik minik doğrayıp portakalın suyunu sıkıyoruz. Pırasa, havuç, dörde bölünmüş limon, sarımsak, portakal suyu, tuz ve zeytinyağını elimizle harmanlıyoruz.
Bir tencereye koyup en kısık ateşte pişiriyoruz.

Pırasalı beğendili milföy kiş
10 adet milföy
2 adet yumurta sarısı
Susam
Mavi haşhaş
BEĞENDİ İÇİN :
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 adet közlenmiş bostan patlıcan
PIRASALI HARCI İÇİN :
3 adet pırasa
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

PÜF NOKTASI
Beğendi için hazır közlenmiş patlıcan konservelerinden kullanabilirsiniz. Ancak o zaman mutlaka soğuk su ile yıkayıp süzdürmek gerekiyor.
Çünkü fazlasıyla tuzlu oluyor.

YAPILIŞI: Beğendi için; tereyağını ve unu kavuruyoruz. Közlenmiş patlıcanı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz ve azar azar süt ve tuz ilavesiyle kıvamını almasını sağlıyoruz. Pırasaları minik minik doğruyoruz. Zeytinyağı, salça, tuz ve pul biber ile kavuruyoruz. Milföyleri kare bir kalıbın içine. kenarları dışarı taşacak şekilde diziyoruz. Bir çatal yardımıyla taban kısmını kabarmaması için deliyoruz. Üzerine beğediyi sürüyoruz ve pırasalı harcı gezdiriyoruz. Kenardan sarkan milföylere yumurta sarısı sürüp susam ve mavi haşhaş ile süslüyoruz. Önceden ıstılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpip dilimleyerek servis ediyoruz.

Pırasa salatası
2 adet pırasa
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

YAPILIŞI: Pırasaları çiğ olarak mümkün olan en ince şekilde doğruyoruz ve sos malzemesiyle karıştırıp servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Milföyleri kullanmak istediğinizde ne tam donuk ne de oda sıcaklığında yumuşamış olmaması gerekiyor. Ben bu sebeple kullanacağım zaman buzluktan çıkartıp buzdolabının normal bölümüne koyup soğuğu muhafaza etmelerini sağlıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA