Maş fasulyesi mercek altında
İçerdiği bol miktardaki B vitamini, protein ve lif; maş fasulyesini hem şeker hastalarının, hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerlerin mutfaklarında başucu yiyecek olma konumuna getirmiştir.
YURT DIŞINDAKİ HALİ
Çoğunlukla güneydoğu Anadolu mutfağında rastladığımız maş fasulyesini bilmeyenler, bilenlere anlatsınlar. Ufak ve yeşil görünümlü bir fasulyedir.
Yurt dışında ünlüdür. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından birçok hastalığın tedavisinde, Ayurveda niteliği taşıdığı için kullanılmıştır. Mesela yurt dışında gittiğiniz restoranlarda mönüde mung beans yazan bir yemek içeriği görürseniz, bilin ki o maş fasulyesinden yapılan bir yemektir.
Vegan beslenmede de çok tercih edilen maş fasulyesinin ismine, vejeteryan mönülerde sıkça rastlamak mümkün. Bugünkü reçetelerim bunlar... Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana göndermeyi unutmayın.
Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle, hepinize selamlar...
Nerelerde ve nasıl kullanalım?
TERBİYESİ İÇİN:
YAPILIŞI: Kuru soğanı küçük parçalar halinde doğruyoruz. Havuçları ve renkli biberleri küp küp doğruyoruz. Pırasa ve kereviz sapını ince ince dilimliyoruz. Kabağı küp küp doğruyoruz. Ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Soğan küplerini hafif renk alana kadar soteliyoruz. Aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa ve renkli dolmalık biberleri ekliyoruz. Tavuk suyunu ve maş fasulyelerini ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Terbiyesini hazırlamak için; yumurta sarısı, yoğurt, un ve suyu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbadan aldığınız sıcak tavuk suyunu terbiye karışımına azar azar ekleyip yumurtanın kesilmemesi için hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Sebze çorbasında kullanacağınız sebzeleri önceden küp küp doğrayıp soteleyerek karışık halde buzdolabı poşetlerine koyup dondurursanız, çorba yaparken hepsini bir kerede tavuk suyunun içine boşaltıp kaynatmanız yeterli olacaktır.
SOS İÇİN:
YAPILIŞI:
Malzemeleri minik minik doğrayıp bir araya getiriyoruz. Sos malzemesini iyice çırpıyoruz. Sosla birlikte hepsini karıştırıp servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Bu salatanın içine dondurulmuş vişne taneleri çok yakışıyor. O zaman sosunu da vişne suyu ile yapıyorum. Deneyebilirsiniz.
BEĞENDİ İÇİN:
KÖFTE İÇİN:
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Köfte malzemesini bir araya getirip yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde şekiller verip zeytinyağında kızartıyoruz. Maş fasulyeli beğendi için bütün malzemeyi kıvamını bulana kadar el blender'ı ile çekiyoruz. Domates sos hazırlamak için bütün malzemeleri bir taşım kaynatıyoruz. Servis ederken tabağa domates sos, maş fasulyeli beğendi, üzerine köfteler, yoğurt ve biberli yağ gezdirerek servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.