Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Aşk kokan tatlılar

Malum yarın Sevgililer Günü; geçtiğimiz haftayı sürekli aşk temalı yemekler ve tatlılar yaparak geçirdim. Benim aşkım da işim, mutfağım. Mutfağa olan merakım sadece kendi yaptığım ve yazdığım yemekler kapsamında değil. Yeni açılan ya da yıllardır aynı kaliteyi bozmadan koruyabilen tüm mutfakları ziyaret etmek de müthiş haz veriyor bana ve ne kadar çok lezzet denersem damak hafızamın o derecede geliştiğine inanıyorum. Tat hafızam zaman içinde öylesine gelişti ki, artık çoğu yemeği tatmadan sadece kokusundan nasıl piştiğine dair fikir yürütebiliyorum.

SEVGİNİN EN ŞERBETLİ HALİ
Kanyon'da yeni açılan Nev Restaurant'da yedim bu vişneli ekmek kadayıfını. Şef Mustafa Yıldız'dan aldığım reçeteyi aynen aktarıyorum. Eşiniz, sevgiliniz ekmek kadayıfı seviyorsa, vişnelisini yapıp servis edin, manda sütünden kaymak almayı da unutmayın.
Topağacı Coffebain'de yediğim ve bir daha unutamadığım başka bir aşktan söz edeceğim. İsmi Paris olan çilekli ve arasında son derece hafif kreması olan ekleri, tadına baktığım an damak hafızama iyi ki kaydetmişim. Başladım denemeye ve aynı lezzeti yakaladım.

TADINDA AŞK VAR
Ne diyorduk herkes sevdiğine dili yettiğince sevdiğini söylesin. Benim sevgiyi ifade biçimim biraz farklı; sevdiğim kişinin en sevdiği yemeği bir şekilde önceden öğrenip aklımda tutarım, sonra ilk fırsatta ona yapıp sunarım. Böylece onu sevdiğimi önemsediğimi anlamasını beklerim, beni anlarsa deymeyin keyfime. Zannedildiği kadar zor değildir karşımızdakini mutlu etmek. Sevdiğiniz kişinin mutlaka bir merakı vardır. Tüketim toplumunda herşeyi hızla tüketmeye alışkın bünyelerimiz için küçük şeylerle mutlu olmak adeta lüks oldu. Yarın onu güllere boğmak yerine, aslında ne seviyorsa bulup onu yapmaya çalışmanız kendisini özel hissettirecektir. Sevginin en gerçekçi ifade biçimi bence budur...

Vişneli ekmek kadayıfı
1 paket ekmek kadayıfı
1 paket vişne suyu
1 litre su
1 kg. şeker
1 kase vişne
2 litre ılık su
Kaymak

YAPILIŞI: Ekmek kadayıfını derin bir tepsinin içine koyuyoruz. Üzerine 2 litre ılık suyu koyup yumuşamaya bırakıyoruz. Yeterince yumuşayan ekmek kadayıfının fazla suyunu boşaltıp temiz bir bezle üzerine bastırarak fazla suyun süzülmesini sağlıyoruz. Orta boy bir tencereye 1 litre vişne suyu koyuyoruz. Üzerine 1 litre su ve toz şekeri ilave ediyoruz. Yüksek ateşte kaynatmaya başlıyoruz. Ekmek kadayıfı tepsisini ocağın üzerine alıp kısık ateşte pişiriyoruz. Bu sırada istediğimiz kıvama ulaşan vişne suyunu ekmek kadayıfının üzerinde yavaşça gezdiriyoruz. Bu işlemi tüm kadayıf pişinceye kadar sürdürüyoruz. Piştikten sonra tepsiyi soğumaya bırakıyoruz. Kadayıf yeterince soğuduğunda yuvarlak ya da kalpli kalıplar ile kesip kaymak ile servis ediyoruz.

Ekler Paris
HAMURU İÇİN :
100 gr. tereyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Bir fiske tuz
Bir çay kaşığı vanilya

KREMASI İÇİN :
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
50 gr. margarin
1 çay kaşığı vanilya
1 poşet toz krem şanti

ÇİKOLATA SOSU İÇİN :
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tereyağı
Bir çimdik tuz
100 gr. bitter çikolata
1 kase dolusu çilek

PÜF NOKTASI
Çikolata sosunu pişirdiğinizde karıştırarak soğutmazsanız üzerinde kabuk olur.

YAPILIŞI: Krema hazırlamak için süt, toz şeker ve nişastayı tencereye alıp tel çırpıcı ile pürüzsüzleşene kadar çırpıyoruz. Ocağın üzerinde sürekli karıştırarak, koyu kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Kıvam alınca, içerisine vanilya ve tereyağı koyup karıştırıyoruz ve ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
ÇİKOLATA SOSU İÇİN: Tereyağı haricindeki malzemeleri tencereye alıp karıştırıyoruz. Üzerine tereyağı ilave edip ocağın üzerinde sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca, içerisine çikolata parçaları ilave edip karıştırıyoruz ve kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Çikolata sosunu ocaktan alıp karıştırarak soğutuyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.
EKLER HAMURU İÇİN: Su, tereyağı, toz şeker ve tuzu tencereye alıyoruz ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca içerisine bir su bardağı elenmiş un ilave edip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz.
Tencerede toplanan hamuru, beş dakika daha kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz ve altını kapatıp soğutuyoruz. Hamur soğuyunca içerisine vanilya ve bir yumurta ekleyip mikserle çırpıyoruz.
Hamura tekrar bir yumurta ilave edip mikserle çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ilave edip hamura yedirdikten sonra elde edilen hamuru, sıkma torbasına dolduruyoruz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak istediğimiz şekilde sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, fırın kapağını hiç açmadan 35 dakika pişiriyoruz. Yine kapağını hiç açmadan 5-10 dakika kurutuyoruz. Önceden hazırlamış olduğumuz soğuyan kremanın içerisine, toz krem şanti ilave edip mikser ile iki-üç dakika çırpıyoruz. Hazırlanan kremayı, sıkma torbasına dolduruyoruz. Soğuyan eklerleri ortadan ikiye kesiyoruz ve aralarına krema sıkarak diziyoruz. Üzerlerine de çikolata sosu döküyoruz ve çilekler ile süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA