Minik mis kokulu meyve kumkuat
Bugün İdilika' nın Mutfağı'nda mis gibi kokusuyla beni benden alan, turuncu renkte miniş mi miniş bir meyve olan kumkuat var. Menşei Doğu Asya ve Çin olan, ülkemizde ise son yıllarda adından söz ettiren kumkuatı market raflarında görüyoruz fakat nerelerde nasıl kullanılır çok iyi bilmiyoruz, değil mi?
KUMKUAT ŞEKERLEME
Sizlere kumkuat reçelinin tarifini veriyorum, çünkü enfes oluyor. Tıpkı şekerleme gibi tek tek de servis edilebilecek güzellikte. Hiç denemedim ama düşündüm de acaba kumkuatları haşlamadan önce sönmüş kireç suyunda biraz bekletsek ve ardından diğer işlemleri uygulayarak reçeli pişirsek, kimbilir ne kadar çıtır bir lezzette olurdu. En yakın zamanda deneyeceğim, aranızda deneyenler varsa yorumları bekliyorum.
EV YAPIMI TAHİN HELVA
Evde tahin helva yaptım. O kadar güzel oldu ki... Ben üç ayrı kat ve üç ayrı lezzette yaptım, hatta katlardan birisi yani en altta olanının tadı tıpkı marketlerde satılan paket tahin helva lezzetinde. Sadece o katını yapıp bir kalıba koyup günlerce buzdolabında saklayabilirsiniz, sertleşme haricinde lezzeti başka hiçbir değişikliğe uğramıyor. İdilika'nın Mutfağı olarak son senelerde keşfettiğim en iyi reçetelerden biri, kumkuatlı tahin helva tarifimin en alt katını mutlaka deneyiniz.
KAMKAT MI? KUMKUAT MI?
Yurt dışında kumquat ya da komquot adlarıyla anılan meyveye altın portakal diyenler de var. Bizler ise çoğunlukla kamkat diyoruz. Kumkukat; portakal, mandalina, bergamot ve limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesi. Biçimi tıpkı limona, rengi ise portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kumkuatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur. Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kumkuatın kokusu uzun süre gitmez. Ayrıca çok tatlıdır.
Kumkuat nasıl kullanılır?
Kumkuat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılıyor. Çin lokantalarında ise yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşidi.
Kumkuat mucizesi
YAPILIŞI: İki yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki su bardağı un eklenip kavrulur. Kavrulduktan sonra iki su bardağı toz şeker, yedi yemek kaşığı tahin ilave edilir. İlk kat kalıba serilir. Ara kat için; iki yemek kaşığı tereyağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağı eritilir. İki su bardağı un kavrulup üç yemek kaşığı tahin eklenir ve bir paket bitter çikolata kırılarak ilave edilir. Hepsi kavrulunca ilk katın üstüne serilir. En üst kat için; bir yemek kaşığı zeytinyağı ve iki yemek kaşığı tereyağı eritilir. İki su bardağı un kavrulup yedi yemek kaşığı tahin, altı kumkuat ortadan kesilir suyu eklenir. İki su bardağı pudra şekeri ile kavrulmaya devam edilir. En üst katman olarak serilir. En üstü kumkuat dilimleriyle süslenir. Bir gece buzdolabında bekletilip dilim dilim servis edilir.
YAPILIŞI: Kumkuatları haşlıyoruz. Haşladığımız kumkuatları su dolu bir kabın içine alıp sürekli suyunu değiştiriyoruz. Üç-dört kez bu işlemi tekrarladıktan sonra bir gece bekletiyoruz. Reçel yapacağımız tencereye bir kat kumkuat, bir kat şeker olacak şekilde kat kat diziyoruz. Bir gece de şekerde bekletiyoruz. Ertesi gün üç su bardağı suyu ekliyoruz ve kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce limon suyunu sıkıyoruz. Reçeli sıcakken kavanoza koyup ters çeviriyoruz.
PÜF NOKTASI
Reçelin kıvamını anlamak için önceden soğutulmuş bir porselen tabağa damlatıp biraz bekledikten sonra akışkanlığına bakabilirsiniz.
YAPILIŞI: Yumurtaları şekerle beraber çırpıyoruz. Portakalın suyunu sıkıyoruz ve karışıma ekliyoruz. Sıvı yağla birlikte çırpıyoruz. Kuru malzemeyi karıştırıp eliyoruz ve kek harcıyla birleştiriyoruz. Son olarak kumkuatları minik minik doğruyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Keki frenk üzümler ve kumkuatlar ile süsleyip servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.