İDİL ÇİMRİN

Hardalı kendimiz yapalım

Bugün, keskin ve yakıcı tadı ile birçok yemeğin ve sosun yapımında kullandığım hardal tarifi vereceğim. Ev yapımı hardalı daha önce denediniz mi bilmiyorum ama solunum yollarınızın bir anda açılmasına hazırsanız, ağzınızda patlayacak enfes bir ev yapımı hardal tarifi ile karşınızdayım.
İlk defa 1720'lerde Londra'da Bayan Clements tarafından hazırlanan hardalı, patates salatası ve her türlü yeşil salatanın sosunda, sandviçlerde, ızgara etlerin, tavukların yanında, soğuk etlerle, peynirlerle, haşlanmış sebzelerle birlikte kullanabilirsiniz. Dereotu, kimyon, sarımsak, maydanoz, bal ve tarhunla da çok lezzetli oluyor.
Ev yapımı hardal ile ilgili dikkat etmemiz gereken bazı detaylar var. Mesela uzun süre bekleyince biraz katılaşabilir. Bu durumda ılık su ilave ederek hardalı inceltebilirsiniz. İçine ilave edilen zeytinyağı hardalın kurumasını önler ve parlak bir görüntü verir. Ya da hiç limon suyu ve zeytinyağı koymadan, sadece suyla karıştırıp aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Ayrıca bir-iki çay kaşığı toz şeker ve tuz ilavesi ile tatlandırabilirsiniz.
Öte yandan hardalın birçok faydası vardır. Hardal tohumu, içeriğindeki magnezyum ve potasyum ile kas ağrılarınızın iyileşmesine ve kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Hardal tohumunu lapa hale getirerek ağrıyan yerlerinize sürmeniz yeterli. Ayrıca hardal tohumu kan basıncını düşürerek dengelenmesini sağlar. Ani felç ve kalp krizi riskini de azaltır. Hardal tohumunun bir diğer faydası, vücudu toksinlerden arındırmasıdır. Menopoz dönemine giren kadınların uykusuzluk problemlerine de iyi gelir.
Ancak aşırı tüketmemeye dikkat etmelisiniz.
HARDAL HAKKINDA BİLİNMEYENLER
Daha canlı bir rengi olması için hardal soslarına zerdeçal katılır.
Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünlerini pişirmede kullanılır.
Hindistan'da tereyağında kızartılıp patlatılan hardal tohumları, garnitürlerde ve çeşni olarak yemeklerde kullanılır.
İyi köri karışımları, kahverengi hardal tohumundan hazırlanır.
EV YAPIMI HARDAL
Malzemeler
50 gr. hardal tozu ya da hardal tohumu
1 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Hardal tozunu cam kaseye alıp içine ılık suyun yarısını ilave edip iyice çırpıyoruz.
Uygun kıvamı bulmak için suyun tamamını değil; önce yarısını, sonra kalanını ekliyoruz
Limon suyu ve zeytinyağı ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
İstediğimiz kıvama gelene kadar azar azar su ilave ediyoruz. Hardalı, cam bir kavanozda muhafaza ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.