İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Sakız ağacından süzülenler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; enfes aroması ve kokusuyla, bana her daim memleketimi hatırlatan, karşı kıyımız Sakız Adası'nı özleten ve sakız ağaçları ile ünlü, çocukluğumun geçtiği Alaçatı'ya götüren sakızı ele almak istedim.

NEDİR BU DAMLA SAKIZI?
Damla sakızı diye satılan bu efsanevi lezzet esasen, sakız ağacından elde edilen ve birçok alanda kullanılan bir reçine türüdür.
Sıvı halde toplanan sakızların, güneşte kurutularak sert bir yapıya dönüşmesi ve saydam bir renk alması sebebiyle sakız, mutfaklarımıza küçük yumru kristaller olarak girmiştir. Sadece tatlılarda, kek ve kurabiyelerde değil, birçok et ve balık yemeklerinde dahi damla sakızının o efsanevi aromasına kapılıp gitmişizdir.

ALAÇATI'NIN MEŞHUR TATLISI
Benim bütün çocukluğum Alaçatı'da geçti. O zamanlar kuyudan su çekerdik. Alaçatı köy pazarına giderdik, kireç ve çivit boyalı evlerin önünde oynardık. O yıllarda istila edilmemişti bizim oralar. Turşucu Erol Usta'dan turşu suyu içer, İmren Pastanesi'nde kesme sakız tatlısı yerdik. Annem her sabah, 1 litre manda ya da keçi sütü satın alır, bir çeşit muhallebi olan sakız tatlısından bana yapardı. Ben de gün boyunca denizden çıkar onu yerdim.
Bizim oralarda süt ve sakızla yapılan bu tatlının benim hayatımda nostaljik bir anlamı vardır. Bu nedenle bugün bu tatlının da tarifini vermek istedim.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

SAKIZIN EŞSİZ FAYDALARI:
Öncelikle ağız içinde oluşan bakterileri temizleme özelliği olduğu için diş sağlığı için çok önemlidir.
Hazımsızlık problemine yardımcı olur ve rahatlatır.
Diş sağlığı için oldukça önemlidir çünkü ağız içinde oluşan bakterileri temizleyerek daha sağlıklı dişlere sahip olmanıza yardımcı olur,.
Sindirim sistemi hastalıkları için son derece faydalıdır.
Bazı ilaçların yapımında ana malzemedir.

SAKIZLI YAHNİ

400 gr. kuşbaşı dana eti
350 gr. soyulmuş arpacık soğan
2 adet patates
1 kaşık domates salçası
1 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı damla sakızı
1 çay kaşığı kimyon
1/3 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:
Kuşbaşı etleri, kapaklı bir güveçte orta ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz. İçine küp küp doğranmış patates ve soyulmuş arpacık soğanları ilave edip kavuruyoruz. Salça ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ardından sakızı ve diğer malzemeleri ekleyip üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kapağını kapatıyoruz. Patatesler pişince ocaktan alıp servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Defne yaprağı ve portakal kabuğu eklerseniz, sakızlı yahni efsanevi bir lezzete ulaşacaktır.

DAMLA SAKIZLI KURABİYE

250 gr. tereyağı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2.5 su bardağı un
2 kahve fincanı dövülmüş fındık
1 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
2 parça dövülmüş damla sakızı
Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı:
Damla sakızı ile unu karıştırıyoruz. Diğer tüm malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hazırladığımız hamuru 10 dakika buzlukta bekletiyoruz. Elimizle minik toplar halinde yuvarlayıp bir tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Ilındıktan sonra pudra şekeri serperek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Tereyağının oda sıcaklığında yumuşamış olması çok önemlidir. Diğer yandan damla sakızını buzlukta biraz dondurup ardından toz şekerle beraber havanda döverseniz daha iyi bir sonuç alırsınız.

ALAÇATI SAKIZ TATLISI

1 lt. süt
1 su bardağı un
125 gr. tereyağı
2 su bardağı şeker
Nohut büyüklüğünde damla sakızı
1 paket vanilya

Yapılışı:
Tereyağı ve unu kavuruyoruz ancak unun renginin dönmemesine dikkat ediyoruz. Ardından sütü ilave ediyoruz. Damla sakızını dövüp şekerle beraber ilave ediyoruz. Göz göz olana kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapadıktan sonra vanilya ilave edip 15 dakika mikser ile aynı yöne çırpıyoruz ve cam bir tepsiye döküp soğutuyoruz. Dilim dilim keserek servis ediyoruz.
BİZE ULAŞIN