En iyi turşu limondan mı sirkeden mi olur?
VAZGEÇİLMEZ BİR TÜRK GELENEĞİ
Turşu kurmak, esasen çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli bir çözeltide bir süre bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesi işlemine deniliyor. Diğer yandan kışa hazırlığı da ifade eden turşunun Arkaik kültürde, ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumunun yapıldığını öğrendim.
İşte bu sebeple, turşunun çok eski tarihlere dayanan bir Türk geleneği olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlığın sirke ve tuzu tanımalarından sonra turşu yapmaya başladıklarını düşünerek ne zamandan beri yapıldığına dair fikir sahibi olabiliriz.
İYİ TURŞU ÜZÜM SİRKESİNDEN OLUR
Adile Naşit ile Münir Özkul'un en büyük kavga konusuydu. Turşunun limondan mı yoksa sirkeden mi yapılacağı. Füsun Vidinliğioğlu cevap veriyor: "En güzel turşu, üzüm sirkesinden olur." Deneyin bakalım, siz de bu lezzete aşık olan onca kişi gibi beğenecek misiniz... Bugünlük benden bu kadar. Füsunaki lezzet sırlarını bizlerle paylaştığı için Füsun Vidinlioğlu'na teşekkür ediyoruz ve Alaçatı'ya veda ediyoruz. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI: Üç kiloluk kavanozun dibine dört diş sarımsağı ortadan bölerek koyuyoruz. Bir lokma beyaz ekmek ve bir tatlı kaşığı hardal tohumunu yine kavanozun en dibine bırakıyoruz. Salatalıkları iyice yıkadıktan sonra başlarını ve sonlarını minicik kesiyoruz. Salatalıklara bıçakla birer delik atıyoruz. Kavanoza sıkı sıkı diziyoruz. Diğer yandan bir büyük kasede üç tatlı kaşığı yemeklik tuz, şeker, sirke ve göz kararı suyu karıştırıyoruz. Üzerine asma yaprağı ve filizini kapak olarak koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz. Beş gün güneşte bekleyen kavanozu buzdolabına kaldırıyoruz.
PÜF NOKTASI
Hardal tohumu ve asma filizi, bu turşunun yapımında büyük önem taşıyor, çünkü birisi kütür kütür, diğeri ise harika bir aroması olmasını sağlıyor.
SİVRİ BİBER TURŞUSU
YAPILIŞI: Üç kiloluk kavanozun dibine dört diş sarımsağı ortadan bölerek koyuyoruz. Bir lokma beyaz ekmek ve 1 tatlı kaşığı hardal tohumunu yine kavanozun en dibine bırakıyoruz. Biberleri iyice yıkadıktan sonra başlarını ve sonlarını minicik kesiyoruz. Kavanoza sıkı sıkı diziyoruz. Diğer yandan bir büyük kasede 3 tatlı kaşığı yemeklik tuz, şeker, sirke ve göz kararı suyu karıştırıyoruz. Üzerine asma yaprağı ve filizini kapak olarak koyup ağzını kapatıyoruz. Beş gün güneşte bekleyen kavanozu, buzdolabına kaldırıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.