Sakız adası kaçamağı
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, karşı kıyının lezzetleri var. Bilenler bilir, ben yazları Çeşme'deyim. Çeşme'de karşı komşumuz Sakız adası var ve oraya gidip gelmek biz Çeşmeliler için son derece olağan.
LANGADA KOYU ÇOK GÜZEL
Geçen hafta karar verdik, kuzenlerimle Sakız adasına gittik. Hemen en lokal ve otantik lezzetlerin bulunduğu bir restoran arayışına girdik ve birkaç denemeden sonra pat diye bulduk. Langada Restoran'a oturur oturmaz, bendeniz mönülerden sorumlu bakanınız İdilika, aldı sazı eline... Eee zaten Giritliyim, Yunanca'ya ve bu yemeklere son derece hakimim. Herkes gözümün içine bakıyor ne seçeceğim diye. Beklenilenin aksine, balıksız bir mönü seçtim bizler için, zira deniz mahsullerinin ve balıkların en tazesini bence memleketimizde bulabiliyoruz ve en güzel şekilde pişiren yine bizleriz. Mönüde dikkatimi çeken lezzetler, ilk başta meşhur Grek salata olarak bilinen Horiatiki salata, patlıcan ezme, fava, cacıki, kopanisti peynir, ayrıca eriyen bir çeşit peynir daha ve saganaki.
DİNLENMEYE DOYAMAYANLAR
Karşı kıyıdakiler, sanki bu dünyaya dinlenmeye gelmişler. Saat 14.00'de dükkanlar kapanıyor. Kepenkler tek tek kapanırken bir turist olarak ağzınız açık, bu hiç bitmeyen siesta modunu izliyorsunuz. Sonra tekrar 18.00'de açılıyor. Sadece bununla kalmıyor, cumartesileri 14.00'den sonra incin top oynarken, pazar günleri eczaneler dahil olmak üzere, tüm yaşam fonksiyonları duruyor. Nasıl bir hayat? Peki ne zaman yoruluyorlar ki? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ARI FOBİSİ OLANLAR DİKKAT!
ALMADAN DÖNMEYİN
DAKOS
Yapılışı: Peksimetlerin üzerine ezilmiş sarımsakları ve zeytinyağını sürüyoruz. Domateslerin çekirdeklerini çıkarıp kalan kısmını minik minik doğruyoruz. Domatesi de peksimetin üzerine koyuyoruz. Üzerine ufalanmış beyaz peynir, kapari ve kalamata zeytin ile süsleyip servis ediyoruz.
SAKIZ USULÜ KABAK KIZARTMASI
Yapılışı: Kabakları ince ince dilimliyoruz ve tuz serpip ovuyoruz. Suyunu salmasını bekliyoruz. Kabakları kağıt havlu üzerine yan yana diziyoruz. Kızartmadan önce unluyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz.
PÜF NOKTASI
Kabak kızartırken en önemli şey, unladığımız kabakları bir süzgecin üzerine alıp unlarını süzmektir.
SAGANAKİ
Yapılışı: Peynirleri önce çırpılmış yumurta, ardından galeta ununa, sonra tekrar çırpılmış yumurta ve sonra tekrar galeta ununa bulayıp arkalı önlü kızartıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.