Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Fasulye turşusunun tam zamanı!

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, zeytinyağlısından türlüsüne, etlisinden kurutulmuşuna kadar hepimizin çok severek tükettiği taze fasulyeden bahsedeceğim.
Bahar ayları geldiğinde ağaçlar çiçek açar, birçok meyve ve sebze yetişmeye başlar. Hele ki mevsim yaza doğru gittiğinde pazarlarda, manavlarda sebze ve meyveler bollaşır, çoğalır. Birçok yemek kolay yapılır ve çabuk pişer. Özellikle taze fasulye yemeği, bamya yemeği, biber dolması, patlıcan-kabak kızartması gibi yemekler hem pratik, hem de sevilen lezzetler arasındadır. Bu yemekler kolay pişmeleri, hafif olmaları, kilo aldırmamaları gibi pozitif yönlerinin dışında sağlık için de oldukça faydalıdır.

KILÇIKLI OLMAMASINA DİKKAT EDİN
Taze fasulye, yaz aylarında pazarlarda, market reyonlarında sık sık gördüğümüz sebzeler arasındadır. Kolayca pişirilebilmesi ve hemen hemen herkes tarafından sevilmesi sebebiyle sıkça tercih edilir. Bazı taze fasulyeler kılçıklıdır. Kılçıklı taze fasulye pek sevilmez ve tercih edilmez. Onun için kılçık kısımları pişirilmeden önce temizlenmelidir. 100 gram taze fasulye sadece 35 kaloridir.
Hazır hâlâ manav ve pazar tezgahlarında taze fasulyeyi bulabiliyorken, Karadenizliler'in meşhur yemeği turşu kavurmanın ana malzemesi olan taze fasulye turşusunu kurmanın da tam zamanı. Taze fasulye turşusunu inanın kolay kolay dışarıda bulmanız mümkün değil. Ya kendiniz yapmalısınız ya da Karadenizli bir aileyi kendinize dost edinmelisiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

SAĞLIKLI VE KİLO VERMEYE YARDIMCI
Öncelikle taze fasulyenin yüksek oranda lif içeren bir sebze olduğunu söyleyebilirim.
A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de içerir.
Kemik gelişimine fayda sağlar.
Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler.
Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur.
Kabızlığı önlemede faydalıdır.
Vücut yorgunluğunu giderir.
Vücuttaki serbest radikallerin miktarını azaltır ve bunun sonucunda damarlardaki yağ oranının azaltılmasına etki eder.
Kalp dostudur.
Diyet yapanlar ve kilo vermeye çalışanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Diyet listelerinde sıkça yer verilmelidir. Kalorisi düşük olduğu ve sindirimi rahatlattığı için kolayca kilo vermeye yardım eder.

FASULYE TURŞUSU

2 kg. yeşil fasulye
1 su bardağı üzüm sirkesi
3 baş sarımsak
8 bardak içme suyu
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 tane cam kavanoz

Yapılışı: Fasulyeler yıkanıp temizlenir. Büyük boy tencerenin yarısına yakın su doldurulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığı zaman fasulyeler azar azar tencereye atılır. Fasulyeler atıldıktan sonra su tekrar kaynayana kadar beklenir, üç dakika sonra fasulyeler sudan alınarak geniş bir tepsiye konur ve soğumaya bırakılır. Sarımsaklar temizlenir. Kavanozun dibine birkaç sarımsak konur. Fasulyeler, aralarına sarımsak serpiştirilerek kavanoza doldurulur. Kavanozların içine içme suyu doldurarak ne kadar su aldığı hesaplanır. Su bir kaba boşaltılır, içine kaya tuzu ve sirke eklenir. Tuz eriyinceye kadar iyice karıştırılır ve tekrar kavanozun içine boşaltılır. Ağzı sıkıca kapatılan kavanoz, kuru ve serin bir yere kaldırılır.

PÜF NOKTASI
Arada kontrol etmeyi, tuz oranına bakmayı unutmayın. Sebzeler tuzu içine çektikçe tuzu azalabilir. Tuz takviyesi gerekebilir. Ayrıca fasulye seçerken etli fasulye olmasına dikkat etmelisiniz.

TURŞU KAVURMASI

2 avuç kadar fasulye turşusu
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Pul biber
Tuz

Yapılışı: İlk olarak turşuları üçebölüyoruz ve sonra salça, soğan, sıvı yağ üçlüsünü kavurmaya başlıyoruz. Kavrulan karışımın içine turşuları ilave edip 15 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. En son pul biberi ekleyip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz tereyağı ile de kavurabilirsiniz.

YUMURTALI FASULYE

500 gr. taze fasülye
1 büyük soğan
2 yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kaşık tereyağı

Yapılışı: Ayıklanıp yıkanmış taze fasulye, kaynar suda biraz yumuşayana kadar haşlanıp süzülür. Tavaya zeytinyağı koyulur, kıyılan soğanlar hafif pembeleşene kadar kavrulur, pul biber eklenir. Fasulyeler tavaya alınır, tuz serpilir ve yedisekiz dakika soğanla beraber kavrulup tereyağı eklenir. Bir kaseye kırılan yumurtalar çatalla biraz karıştırılıp fasulyenin üzerine yayılır. Yumurtalar piştiğinde yemeğimiz hazır demektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA