Bir Çerkes lezzeti psihaluj
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bayramın son günü olması sebebiyle, Çerkes mutfak kültürünün en önemli bayram yemeklerinden biri olan Çerkes mantısına yer veriyorum.
Oldum olası etnik ve yöresel mutfaklara ilgi duymuşumdur. Tanıştığım yeni birine hemen memleketini sorar, köklerinin nereden geldiğini bulmaya çalışırım. Farklı yemek kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak, onların sofra adetlerini ve bayram geleneklerini öğrenmek bana ilham veriyor. Hem öğrendiğim reçeteleri orijinaline sadık kalarak uygulamak istiyorum, hem de tad birleşimlerinin verdiği ilhamla damak hafızamı geliştirecek deneysel yemekler yapıyorum.
Bugün sizin için epey zamandır aklımda olan ve Çerkes mantısı olarak bilinen Psihaluj yaptım. Çerkes peyniri ile yapılanı tam bir şaheser ama ben patatesli olanı tercih etttim. Kafkasların meşhur hıngeli, Çerkesler'de kapanış şeklinin farklı olmasıyla Psihaluj ismini almış.
ANLAMI, 'SUDA HAŞLANAN MANTI'
SÜT VE ET YEMEKLERİ
PÜF NOKTASI 1
Haşladığınız Psihaluj'ları ertesi gün de tüketmek isterseniz, bu kez yağda kızartarak servis edebilirsiniz.
PÜF NOKTASI 2
Psihaluj'ları haşlarken, kaynayan suya biraz sıvı yağ ilave ederseniz mantılar birbirine yapışmaz.
ORİJİNAL ÇERKES TAVUĞU
PSİHALUJ NASIL YAPILIR?
Hamur için:
İçi için:
Yapılışı: Hamur malzemelerini orta sertlikte bir hamur oluşturacak şekilde yoğurun. Üzerine bir mutfak bezi örterek bekletin. İç malzeme için patatesleri haşlayın. Soğanları rendeleyip orta ateşte soteleyin ve salçayı ilave edin. Haşladığınız patatesleri ve baharatları ekleyip hepsini ezin. Soğumaya bırakın. Dinlenmiş hamuru küçük bezelere ayırıp olabildiğince ince bir şekilde açın. Çay bardağı ile daireler kesin. Ortasına patatesli harçtan koyarak hamuru pileli şekilde kapatın. Zaten hamur esnek olduğu için pileli şekli vermek hiç zor olmayacaktır. Bunları tuz ilave edilmiş kaynar suya atıp haşlayın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli tereyağ dökün.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.