Maydanozlu lezzetler
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yemek ve çay saatleri için pişirilen tuzlu lezzetin, zaman zaman ise omletlerin içinde görülen, deyim yerindeyse her şeye maydanoz olan maydanozlu tariflere yer veriyorum. Salatalara, yemeklere lezzet katan antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposu maydanoz, neredeyse her derde deva bir bitki. Mucize yeşillerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası var ancak her şeyin olduğu gibi gibi onun da fazlası zararlı.
Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı da koruyucu. Son derece besleyici olan maydanozun tüm yıl boyunca manav ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor olması da ayrıca bir avantaj. Maydanoz, yemeklerinize ekstra tat ve lezzet verir. Ağırlıklı olarak tropik bir bitki olan maydanoz, büyümek için nem ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Fiyat olarak da çok uygun bir bitki olup kesemizi hiçbir zaman zorlamaz. Maydanoz, besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır bulunmaktadır.
MAYDANOZ SUYU ÖDEMİ GİDERİYOR
Birkaç çay kaşığı bile rahatlamanızı sağlar. Bir bardak kaynar suya maydanoz saplarını ekleyin.
Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Maydanoz suyu, tüm detoks programlarında bulunuyor. Ancak zayıflamak uğruna bilinçsizce aşırı miktarda tüketilen maydanoz suyu, sizi kilo konusunda yanıltabilir.
DİŞ VE GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR
MAYDANOZLU PEYNİRLİ POĞAÇA
Yapılışı: Bir kaba orta yağlı beyaz peyniri ve tereyağını koyup karıştırıyoruz. Üzerine yumurtaları, yoğurdu, ince ince doğradığımız maydanozu, sıvı yağı, kabartma tozunu, pul biberi ve tuzu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Sonra azar azar unu ilave edip çok hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hazırladığımız poğaçaları tepsiye diziyoruz. Bir kaseye yumurta sarısını ve tuzu koyup çırpıyoruz. Poğaçaların üzerine sürüp çörek otu serpiyoruz. 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Püf noktası
Bu ölçü ile 30 adet poğaça çıkıyor, siz bu ölçüye göre miktarını ayarlayabilirsiniz.
MAYDANOZLU KREP
Yapılışı: Bir kabın içine üç yumurta koyuyoruz. Mikserle birkaç dakika çırpıyoruz ve yumurtanın krema haline gelmesini sağlıyoruz. Sütü ilave ediyoruz. Arkasından unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Mikserle iyice karıştırıyoruz. Kek kıvamından biraz daha sıvı olması gerekir, ne çok koyu ne de çok sıvı olsun. Eğer kıvamını sıvı hissederseniz biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz. Maydanozu ince ince kıyıyoruz ve kabın içinde kaşıkla karıştırıyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz, krep harcından birer kepçe alıp tavaya döküyoruz, göz göz olunca çeviriyoruz.
PEYNİRLİ KEK
Yapılışı: Önce yumurta yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Daha sonra ufaladığımız beyaz peyniri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve bu karışıma doğradığımız dereotu ve maydanozu da ekliyoruz. Tuz ve karabiberi de ekleyip en son unu ve kabartma tozunu da koyup karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Püf noktası
Bu kekin içine kavrulmuş susam ve çörek otu ilave edebilirsiniz, inanılmaz yakışıyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.