Muhteşem tart ile lezzet patlaması
Bugün her zaman yaptığım, içinde enfes fıstık kreması olan, envai çeşit kuruyemiş ile süslediğim bir İdilika fenomeninin tarifini vereceğim. Bu kalori bombası tatlıya, yeterince lezzetli değilmiş gibi kayısı marmelatı da ekliyorum. İşte karşınızda muhteşem kuruyemişli tart...
BUZLUĞA GİREBİLİR
İsterseniz tart kısmını önceden pişirip buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman üst kısmını pişirirsiniz. Böylece daha pratik olur... Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...
BUNLARA DİKKAT!
KURUYEMİŞLİ MUHTEŞEM TART
Tart hamuru için:
Kreması için:
Üzeri için:
Sürmek için:
Hamuru fazla yoğurup tereyağın ısınmasını istemediğimiz için hemen top haline getirip streçliyoruz. Buzdolabında 45 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendirmekteki amacımız, aslında yine tereyağını soğutmak...
Dinlendirdiğimiz tart hamurunu alıyoruz. Tezgahı ve merdaneyi unluyoruz. Merdane ile tart hamurunu açıyoruz ve yağladığımız kelepçeli kalıba yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz.
Krema için: Sütü ısıtıyoruz. Yumurta sarıları, toz şeker ve unla iyice çırptıktan sonra kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Piştikten sonra biraz ılınmasını bekliyoruz ve dövülüp toz haline getirilmiş Antep fıstığını ilave edip karıştırıyoruz. Sırf bu krema bile aklımızı kaçırmaya yetiyor aslında. O kadar nefis bir krema ki; birçok pastanın iç kreması olarak kullanılabilir. Ya da fırında çıtırdatılmış milföylerin üzerine eklenebilir.
Pişen tart hamurunun üzerine fıstıklı kremayı seriyoruz. Ardından süsleme kısmına geçiyoruz. Ben fotoğraftaki gibi süsledim; siz kuruyemişleri istediğiniz gibi dizebilirsinz. Final dokunuşu için, bir kase kayısı marmeladını biraz ısıtıyoruz ve bir fırça yardımıyla kuruyemişlerin üzerine sürüyoruz. Marmelat sürerek hem pırıl pırıl parlamasını sağlıyor, hem de kayısı marmeladı ve fıstıklı krema; 'anlatılmaz yaşanır' derecesinde bir lezzet birlikteliği sunuyor.
PÜF NOKTASI
Bu tip tartları pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri; tereyağının buz gibi denebilecek derecede soğuk olmasıdır. Çünkü tartın bütün kıvamını ve piştikten sonra dağılmamasını, tereyağının hamur aşamasındaki ısısı belirler.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.