Karnabahar zamanı geldi
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda, seveni de sevmeyeni de bol olan karnabahara yer verdim. Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğine ve lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan her derde deva bu şirin sebze ile bakın neler yaptım...
SEBZELERDEN KÖFTELER
Sebze köfteleri ve sebzelerden mücver yapma işi, sebze yemeyen çocuklar için harika bir hile. Karnabahar, köfte olmak için harika bir dokuya, lezzete ve kıvama sahip ve sadece yemeğini pişirerek sunmaya uğraşmak aslında çok makul bir fikir değil. Zira su ile pişmiş karnabaharın yaydığı kokuyu sevmeyen birçok kişi vardır ve meraklısı harici herhangi birine karnabahar yemeği sunmak çok da lezzetli bir fikir değildir. Size bugün verdiğim karnabaharlı köfte tarifini mutfak defterinize not etmenizi tavsiye ederim, çünkü brokoliden pırasaya birçok sebze ile yapmak mümkün. Böylece şişe dizerek davetler içinde son derece uygun bir aperatatif ya da yanında yoğurtlu bir dip sos ile kokteyllerde servis edilebilecek lezzetli bir ara sıcak olabilir. İçinde ne olduğunu anlayabilen benim çevremde olmadı. Siz de deneyin bakalım sizin çevrenizdekiler ne köftesi olduğunu bulabilecekler mi?
TORTİLLADAN PRATİK PİZZA
Hazır lavaşlar, tortillalar marketlerde yer edindiğinden beri benden mutlusu yok. Buzdolabında her an enfes bir yiyecek olmaya hazır duran bu tortillalar, ister dürüm oluyor, ister tost, isterseniz de pizza... Ben de sıklıkla elimdeki haşlama sebzeler ile bu tortilla pizzayı yapıyorum, böylece hem çok hızlı, hem de çok sağlıklı diyet bir pizza elde etmiş oluyorum. Benimki yalnızca bir fikir tabii; karnabahar yerine hangi sebzeyi isterseniz koyabilirsiniz.
HAŞLADIĞINIZ SUYU SAKLAYIN
Karnabaharı, diğer tüm sebzelere yaptığım gibi az su ile haşlamaya gayret ediyorum ve içine mutlaka üç-dört adet yaprağından koyuyorum. Çünkü birçok sebze ve meyvenin vitamini kabuğunda ve yapraklarında olduğu gibi karnabaharda da durum böyle. Haşlama suyu kalırsa, buz küplerine doldurup saklıyorum. Saklamak istemezseniz hemen bir çorba pişirmenizi tavsiye ederim. Bugünlük idilikanın mutfağından bu kadar, bana idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
KARNABAHAR KÖFTESİ
İçi için:
Bulamak için:
Yapılışı: Karnabaharı tuzlu kaynar suya atıyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanınca çatalla eziyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir kaseye koyup yoğuruyoruz. Köfte harcından küçük parçaları avucumuzun içine alıp içine rendelenmiş kaşar peyniri koyup yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
Püf noktası
İsterseniz bir tavada ayçiçek yağını kızdırıp köfteleri kızartabilirsiniz.
KARNABAHAR SALATASI
Yapılışı: Karnaharı haşlayıp çatalla eziyoruz.Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuzu iyice çırpıyoruz ve ezilmiş karnabaharla karıştırıyoruz. Sos için; domatesleri rendeleyip diğer malzemelerle birlikte pişiriyoruz. Servis tabağına yoğurtlu karnabaharı koyuyoruz ve üzerine sosu gezdiriyoruz.
Püf noktası
Domates sosunun içine isterseniz bir yemek kaşığı acılı ketçap ilave edebilirsiniz, tadı müthiş oluyor. Bu sos kızartmalarda da kullanılabilir.
KARNABAHARLI TORTİLLA PİZZA
Sos için:
Yapılışı: Sos malzemesini bir taşım pişiriyoruz. Tortillaların üzerine sosu sürüyoruz. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz. Diğer malzemeleri minik minik yerleştiriyoruz. Fırın tepsisine alıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerindeki kaşar peyniri eriyene kadar pişiriyoruz. Dilimleyerek servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.