İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

30 dakikada doyurucu sofra

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok pratik ve lezzetli üç tarif ile karşınızdayım. İlki Afyonkarahisar'a ait pırasa musakkası. Patlıcan ile yapmaya alışkın olduğumuz musakkayı, bir de pırasa ve nohut ile denedim. Afyon usulü musakkaya deyim yerindeyse bayıldım, ve hazır pırasa hâlâ tezgahlarda bulunabiliyorken bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Bütün sofrayı hazırlamam yarım saatimi aldı, misafirlerim de şaşırdı. Artık iddia konusu oluyor, arkadaşlarım ben yemek yaparken dakika tutuyorlar. Koştur koştur 30-35 dakika içerisinde hakikaten bu yemekleri hazırlıyorum. Eee çalışan hanımlarımız da eve gelir gelmez, alelacele harikalar yaratmıyorlar mı?

BİZİM USUL CACIK
Bilenler bilir, ben Egeliyimdir. Hemen hemen tüm arkadaşlarımın benden istediği, bizim usul cacık olan cacikinin tarifini veriyorum. Bence musakkaya en çok yakışan lezzet cacıktır. Cacıki, biraz Giritli işi aslında, normal cacıktan farkı yaparken salatalığın suyunu sıktığımız için kıvamı çok çok koyu oluyor. Ancak hem meze, hem kahvaltılık ezme, hem de cacık niyetine tercih edilen cacıkinin yerini hiçbirşey tutmuyor, söz konusu musakka olunca.

HEM HAFİF, HEM BASİT TATLILAR
Son anda aklıma bu tatlıları yapmak geldi. Normal muhallebi yapar gibi aslında tencereyi elime aldım. Bir anda aklıma gelen incir ve portakaldı. Aroması inanılmaz güzel oldu. Yerken de çıt çıt ağıza portakal kabukları geliyor. Şeker ne kadar fazla olursa olsun, ne portakal şekerlemelerinde, ne de portakal reçellerinde bir türlü o portakal aromasını bastıramıyor ya, işte portakalın ve diğer tüm narenciyelerin şahsına münhasır aromalarını tatlı ve yemeklerde iştah açıcı ve lezzetli buluyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğniz zaman idilikaninmutfai@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KURU MEYVELİ TATLI
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı kuru incir
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal kabuğu

Süslemek için
Çekilmiş Antep fıstığı, file Antep fısıtığı ya da badem

Yapılışı:
Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Portakal kabuklarını kaynar suda haşlıyoruz ve minik minik doğruyoruz. İncirleri doğruyoruz. Pişen muhallebinin içine kuru incir ve portakalları ilave edip kaselere paylaştırıyoruz. En son Antep fıstığı ile süslüyoruz.

PIRASA MUSAKKA
1 kg. pırasa
2 adet kuru soğan
500 gr. dana kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su
1 kase kurutulmuş domates
Karabiber
Pulbiber
Kimyon
Tuz

Yapılışı:
Öncelikle soğanları minicik doğrayıp sote ediyoruz. Pembeleşince kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan sıvı yağın kalan kısmında pırasaları sote ediyoruz ve salça ve baharatlarla kavurmaya devam ediyoruz. Yuvarlak cam bir kaba önce, önceden kurutulmuş sıcak suda yumuşamış domatesleri diziyoruz. Ardından kıymalı harcı, son olarak da pırasalı harcı bastırıp ters çevirerek servis ediyoruz.

Püf noktası
Arzu ederseniz hepsini beraber 10 dakika kadar fırınlayıp pişirebilirsiniz.

CACIKİ
2 orta boy salatalık
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon kabuğu rendesi

Yapılışı:
Salatalıkları soyuyoruz. Rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip sıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Diğer malzemeyi bir kasede iyice çırpıyoruz. Salatalıkları ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nane ile servis ediyoruz.
BİZE ULAŞIN