İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı simit

Herkese merhabalar. Mutlu pazar kahvaltısında bugün, çok mutlu bir yiyecek var. 7'den 70'e kimsenin kolay kolay hayır diyemeyeceği türden, sokak kültürümüzün vazgeçilmezi, günün her öğününde tükettiğimiz, pahası az ancak hazzı çok fazla olan simitli kahvaltı alternatifleri yazmak istedim. Biz İzmirliler simide gevrek deriz. Sabahları 'Gevrekçi geldi gevrekçi' seslerini duymak İzmirliler için şaşırtıcı değildir.

SIRRI PEKMEZ VE SUSAM
Benim burada anlattığım gevrek tarifi, daha çok pastane tipi simit diye tabir ettiğimiz dışı çıtır ama içi pufidik formda olan simit modeli. Eğer canımız sokak simidi tadında bir simit istiyorsa, o zaman yapmamız gerekenler biraz değişiyor. Hem içine bir miktar pekmezli su koymanız, hem de hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya batırıp ardından susama bulama ve öyle fırınlama yolunu seçmemiz gerekiyor. Diğer yandan bazı yörelerimizde, söz konusu bu pekmezli su kaynatılıyor, halka şekli verilmiş simit hamurları önce bu kaynamış pekmezli suya atılıyor, hamur dibe çöküyor, ardından simitler su yüzeyine çıktıklarında alınıyor ve fazla pekmezi akıtılarak, üzerindeki pekmezli suyun kurumasına fırsat vermeden hemen susama bulanıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar fırınlanıyor.
Gevreğin hayatımıza vazgeçilmez bir yiyecek olarak girmesi esasen Osmanlı imparatorluğuna kadar dayanmakta. O dönemde saraydaki un depoları simithane, padişah fırını ise simit fırını olarak anılmaktaymış.
O dönemde has undan yapılan halka şeklindeki ekmek türüne simit-i halka adını vermişler. 18'nci yüzyılda halka kelimesi kalkarak sadece simit olarak anılmaya başlanmış ve bugünlere kadar gelmiş. Halkaı simit, hem doyurucu olması, hem de ucuza maledilmesi nedeniyle şehirlerde köşe başlarında sokak satıcıları tarafından satılmış.

ŞAHANE KAHVALTI
Aynı anda hem omlet, hem simit, hem de tost keyfini yaşayabileceğiniz enfes bir kahvaltı önerim var bugün. Yapımı üç-dört dakika sürmüyor bile. Kime yaptıysam hayran kaldı; o derece tavsiye ediyorum sizlere.
Bu pazar kahvaltısına İdilika'nın simit tost omletini koyunuz. İster sucuklu, ister pastırmalı, isterseniz de menemen formunda o pazar kahvaltı sofrasının en umut vâdeden ve yükselen yıldızı olacağına kuşkunuz olmasın.
Haydi ben sizi fazla tutmayım, pazar kahvaltı sofranız bir arada, leziz ve de neşeli geçsin. Mutlu pazarlar...

SİMİT TOST OMLET

1 adet simit
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı biber salçası

Yapılışı: Bir adet simidi yatay olarak fotoğrafta göründüğü gibi kesiyoruz. Tereyağını iç kısımlarına sürüyoruz. Yatay olarak kestiğimiz simidin alt tarafını bir tavaya koyuyoruz ve arkalı önlü üç dakika kadar kızarmasını sağlıyoruz. Üzerine bol kaşar peyniri ekleyip simidin ikinci yarısını üzerine kapatıyoruz. Tam ortasında oluşan boşluğa iki yumurta kırıyoruz ve tuzluyoruz.Tavaya bir kapak kapatıyoruz. Çok hafif piştikten sonra yumurtalı kısmın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpip kapağı tekrar kapatıyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz.

Püf noktası
Simit tost omleti yaparken ocağınızın altının kısık olmasına dikkat ediniz.

EV YAPIMI SİMİT

Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı dolusu instant maya
Aldığı kadar un

Üstü için:
1 adet yumurta
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
Susam

Yapılışı: Ilık suyu, sütü, sıvı yağı geniş bir kaba döküyoruz. Biraz karıştırıp ardından tuz, şeker ve mayayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. Simit hamurunun üzerine nemli bez örterek dinlendiriyoruz. Üç bardak suyu, bir yumurtayı ve bir yemek kaşığı toz şekeri çırpma teliyle çırpıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp elimizle yuvarlayıp uzun bir çubuk elde ediyoruz. Sonra bu uzun hamurumuzu ikiye katlayıp elimizle kıvırıyoruz. Önce yumurta ve şekerle hazırladığımız suya, ardından susama bulayıp önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında 20 dakika pişiriyoruz.
BİZE ULAŞIN