Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mandalinalar tezgahta

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün mis kokulu, şifa deposu bir meyve var. 'C vitaminli mandalinalar manav reyonlarında bize göz kırparken, mandalinadan neler yaparım?' diye aklımdan geçiriyordum. Mandalina suyuyla pırasa denemek istedim, o kadar nefis oldu ki 'Portakallı kereviz de neymiş' dedirtti bana. Mandalinanın o tatlımsı mayhoşluğu zeytinyağlı pırasaya öyle yakıştı ki, bir daha farklı pişirmeyi düşünmüyorum.

NEFİS MAYHOŞ KEK
Bugün size mandalinalı kek de pişirdim. Çocukken annem özel günlerde portakallı kek pişirirdi, hani üzerine portakal reçelinden sos dökülen... Ben bayılırdım o kekin kokusuna, lezzetine... Aynısının mandalinalısını denedim bu kez.

TURUNCU REÇEL
Annem Çeşme'de yaşıyor ve reçelleri dilden dile dolaşacak derecede meşhur diyebilirim. Balkabağından elmaya, armuta, üzümden mandalinaya çeşit çeşit reçeller yapıyor. En son İstanbul'a geldiğinde bir mandalina reçeli yapmış; vallahi diyetimi bozdum birkaç kaşık yedim. Şimdi size tarifini veriyorum; aslında yapımı çok basit sadece küçük bir detay var. İster tatlıların üzerine dökün, isterseniz iki top kaymaklı dondurma üzerinde servis edin; bayılacaksınız. Şimdiden afiyet olsun...

MANDALİNA SUYUYLA HAVUÇLU PIRASA
3 mandalina suyu
500 gr. pırasa
1 adet limon
3 adet havuç
Zeytinyağı
Tuz
2 diş sarımsak

Yapılışı: Pırasaları ince ince doğrayıp havuçları rendeliyoruz. Bir limonun kabuğunu rendeleyip içini dörde bölüyoruz. Sarımsakları minik minik doğrayıp mandalinanın suyunu sıkıyoruz. Pırasa, havuç, dörde bölünmüş limon, sarımsak, mandalina suyu, tuz ve zeytinyağını elimizle harmanlıyoruz. Bir tencereye koyup en kısık ateşte pişiriyoruz.

MANDALİNA VE PORTAKAL REÇELİ
500 gr. minik mandalina
500 gr. portakal
1 kg. toz şeker

Yapılışı: Mandalinaları kabuklarını soyup ortadan ikiye ayırıyoruz. Portakalları dörde bölüp kabuklarını soyuyoruz. Üstüne şekeri döküp kısık ateşte pişiriyoruz. Mandalinalar ve portakallar pişince bir kevgir yardımıyla alıyoruz. Şekerli mandalina ve portakal suyunu şurup olana kadar kaynatıp mandalina ve portakallar ile karıştırıp sıcakken kavanozlara paylaştırıp ağzını kapatıyoruz.

Püf noktası
Reçel yaparken bir müddet kaynatıp altını kapatıp üç-dört saat sonra tekrar kaynatıp yine dinlendirirseniz reçelinizin kıvamı nefis olur.

C VİTAMİNLİ KEK
4 adet yumurta
10 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı süt
2 adet mandalinanın rendesi
Yarım çay bardağı mandalina suyu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Biraz karbonat

Sos için:
3 adet mandalinanın suyu ve rendesi
Yarım su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su

Yapılışı: Yumurtalar çırpılır. Diğer sıvı malzemeler ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Kuru malzemeler elenip eklenir ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Bu arada sos malzemesi pişirilip soğutulur. Kek sıcakken üzerine dökülür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA