Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kremanın her hali

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün pişirmesi de, ısıtması da keskin bıçak olan, girdiği yemeğe ekstra lezzet ve kalori katan krema konusunu işliyorum. Geçtiğimiz günlerde Ülker Bizim Krema'nın davetlisi olarak, Wyndham Grand Kalamış Hotel'de düzenlenen etkinliğe gittim. Her biri kendi alanında bilinen şefler ve basın mensuplarından oluşan katılımcılar ile beraber, düzenlenen workshopta ünlü şef Mehmet Yalçınkaya'nın krema ile yaptığı birbirinden lezzetli mönüleri tattık. Aynı zamanda kremanın performansını test etme şansı da elde ettik.
Süt ve bitkisel yağın mükemmel uyumu ile geliştirilen bu krema; yüzde 32 yağlı, şeflerin beklediği kıvamda, sıcak ve soğuk uygulamalarda yüksek performansı ile hepimizi oldukça şaşırttı ve etkiledi.
Şef Mehmet Yalçınkaya'nın o güne özel bizler için hazırladığı Türk kahveli sufleye de bayıldım. Ardından şefimizden yapımını öğrendim. Hepinizin evlerinde rahatlıkla yapabileceği, hazırlanışı beş dakika süren ve içinde bir tek yumurta akı bile bulunmayan çok enteresan ve pratik bir sufle bu. Eminim sizler de evlerinizde deneyince çok beğeneceksiniz.

Kremadan en büyük beklentimiz
Kremada beni etkileyen en önemi unsur, başına ne gelmiş olursa olsun kesilmemesi.
Peki krema neden kesilir, biraz onu inceleyelim istedim. Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür.Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur. Peki bu durum her krema için geçerli midir? Mesela siz hiç kesilmiş bir pastacı kreması gördünüz mü? Bence görmediniz çünkü pastacı kremasının kesilmesi oldukça zor. Nedeni ise içinde yukarıda saydığımız içeriklere ek olarak nişasta veya un bulunması. İçinde nişastalı içerik bulundurmayan her krema kesilme riskini taşır.
Krema konusu işliyoruz madem, o zaman ben de sizlerle en beğendiğim kremalı tariflerimi paylaşayım istedim ve kremalı köfte ile brokolili kremalı makarna tarifini de Türk kahveli helva suflesinin yanına ekledim. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KREMALI KÖFTE

500 gr. kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
1 avuç maydanoz

SOS MALZEMELERİ :
1 adet havuç
1 adet patates
1 demet maydanoz sapı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
5 su bardağı su
Tuz
1 çay bardağı su
1.5 çorba kaşığı un
1 kutu krema

Yapılışı: Karıştırma kabına kıymayı, rendelediğimiz soğanı, pirinci, kıyılmış maydanozu ve baharatları ekleyip iyice yoğuruyoruz. Patatesi soyduktan sonra rendeleyerek yağlı bir tencerede maydanoz sapı, su ve tuzla birlikte kaynatıyoruz. Kaynamaya başladığında yuvarlak toplar haline getirdiğimiz kıymaları içine atıp kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Bir çay bardağı suya unu ekleyip karıştırdıktan sonra pirinçler yumuşadığında tencerenin içine ağır ağır ekliyoruz. Beş dakika kadar karıştırdıktan sonra kremayı da ekleyip üç dakika kadar karıştırıp kıyılmış maydanozla birlikte servis ediyoruz.

KREMALI BROKOLİLİ MAKARNA

300 gr. brokoli
8 adet mantar
1 paket makarna
1 paket krema
1 kase kaşar peyniri
3 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı un
500 ml. süt
2 diş sarımsak

Yapılışı: Yıkayıp saplarını kestiğiniz brokolileri pişiriyoruz ve mantarları soteliyoruz. Başka bir tavada margarini eriterek unu kavuruyoruz ve sütü ekleyerek karıştırıyoruz. Makarnayı süzdükten sonra kalan tüm malzemeleri ve sosları ekleyip karıştırıyoruz. Üzerinde kaşar rendesiyle servis ediyoruz.

TÜRK KAHVELİ HELVA SUFLESİ

500 gr. tahin helva
2 adet limon
200 gr. krema
10 gr. Türk kahvesi
40 gr. sakızlı dondurma

Yapılışı: Tahin helvasını bir kap içine rendeliyoruz. Kremayı ilave ediyoruz. Kahveyi ilave ediyoruz. Limon kabuklarını rendenin ince tafafı ile karışımın içene rendeliyoruz. Limonların suyunu da ilave ediyoruz. Bütün malzemeyi iyice karıştırıp eşit miktarda sufle kaplarına paylaştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında sekiz dakika pişiriyoruz. Dondurma ya da pudra şekeri ile birlikte servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA