Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar evlerimiz mis gibi ekmek kokuyor. Ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Sizler için öyle nefis iki adet ekmek pişirdim ki, lütfen deneyin. Çok beğeneceğinize eminim.
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Ekmeğin ilk kez bağımsız olarak üretilebilmesine milattan önce 3500 yılında Mısır'da rastlanmış. Hatta o dönemlerde kabilelerin kaldığı mağaralarda duvarlara, kadınların taşlarla ekinleri ezerek ekmek yapma aşamaları da resmedilmiş. Yapılan ilk ekmeklerin çağlar boyunca oldukça lezzetli olmasının yanında tek dezavantajı, içerisine herhangi bir maya konulmadığından çok sert yapıda olmalarıymış. İlk ekmek örnekleri ise, günümüzde de yapılan İskoç yulaf ekmeği ve Hindistan'ın çapati ekmeğidir.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
NEFİS EV YAPIMI EKMEK İÇİN PÜF NOKTALARI:
Yaş maya kullanacaksanız onu da suda bekletip kabartmanız gerekir.
ÜZÜMLÜ CEVİZLİ EKMEK
YAPILIŞI: Ilık suda yaş maya ve toz şekeri eritiyoruz. Esmer unu, buğday ununu ve tarçını bir kaba alarak karıştırıyoruz. Üzerine erittiğimiz mayayı ekleyerek iyice yoğuruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. İrice doğradığımız ceviz içini ve saplarını ayıklayıp 10 dakika suda bekletip kuruttuğumuz kuru üzümleri de ekledikten sonra tekrar yoğuruyoruz.
İstediğimiz bir kalıba koyup önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
BAYATLAMAYAN EV YAPIMI EKMEK
YAPILIŞI: Derin bir kap içerisinde unu ve instant mayayı karıştırıyoruz. Üzerine toz şeker ve tuz serpiştiriyoruz. Yumuşak margarin ve ılık süt ilavesiyle yoğrulup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hazırlanan ekmek hamurunu dört eşit parçaya bölüp yuvarlıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Ekmek hamurlarının üzerine tam ortadan bıçak yardımıyla bir çizik atıyoruz. Tepsi mayası için üzerlerini temiz bir bezle örtüyoruz ve ılık bir ortamda 40-50 dakika bekletiyoruz. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.