Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Erzincan’ın leziz yemekleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Erzincan'a konuk oluyoruz. Bizim ekibimizden çok değerli arkadaşım Ömer Karahan'a söz vermiştim, memleketi Erzincan'ın yemeklerini yazacağım diye. Geçen gün gazetede karşılaşınca sordu, ben de artık zamanı geldi dedim. Doğu Anadolu Bölgesi illerinden biri olan Erzincan'da çeşitli kültürlerin etkileri görülür. Mutfağı da bu etkilerden nasibini almıştır. Konumu itibariyle tarihi İpek Yolu üzerinde kalan Erzincan'ın mutfağı; Acem ve Arap mutfaklarının da izlerini taşır. Kentin sahip olduğu özgün tarihi doku, mutfak kültürüne de yansımıştır. Yörede geleneksel beslenme düzeni devam etmektedir. Erzincan mutfağında beslenmenin temelini ise; buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. Halkın kış mevsimi için hazırladığı besinler arasında; bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma ve erişte vardır. Bu yiyecekler, Erzincan mutfağının en çok tüketilen lezzetlerindendir. Aynı zamanda çeşitli sebze ve meyveler de kurutulur ve reçel yapılarak değerlendirilir. Erzincan mutfağı, tüm bunların yanında hamur işi yemekleriyle de öne çıkar.

ÇEŞİT ÇEŞİT İSMİ VAR
Erzincan ve Elazığ'da kelecoş, Erzurum'da keleçaşı, Ağrı, Van ve Hakkari'de keledoş adıyla anılan yemek; ufak malzeme değişiklikleri ile kırsal kesimde yapılan etli bir hamur işidir. Evelik otu ise; Sivas iline özgü yöresel yemekler arasında sevilen bir lezzettir. Çobandeğneğigiller ailesinden yapraklı, otsu bir bitki türüdür. Bugünlük benden bu kadar. Yarın da Erzincan denince akla ilk gelen kurut konusunu işleyeceğim. Sevgili Erzincanlılar, umarım beğenirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ERZİNCAN SIRIN
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı pekmez
Tuz
YAPILIŞI: Un ve tuz, suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır. Daha sonra, tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip 2-3 santimetre kalınlığında kesilir, tepsiye dizilir. Üzerine pekmezli tereyağı dökülür.

EVELİK SARMASI
2 bağ evelik otu
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı su
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru reyhan
40 gr. tereyağı
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
YAPILIŞI: Evelik yapraklarını ayıklıyoruz. Kaynayan tuzlu suda 10 saniye bekletip çıkarıyoruz. İç harcı hazırlıyoruz. Suyu orta boy bir tencereye aktarıp tuzu serpiyoruz. Su kaynamaya başladığı zaman yıkanmış bulguru ekliyoruz. Bulgur suyunu çekince doğranmış kuru soğanı ve unu ekliyoruz. Kuru reyhanı da üzerine serpip iyice karıştırıyoruz. Ilıyınca karışımı, köfte gibi yoğurup evelik yapraklarına sarıyoruz. Hazırladığımız dolmaları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

KELECOŞ
500 gr. dana kuşbaşı
4 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
YUFKALARI ISLATMAK İÇİN:
2 su bardağı ayran
3 diş sarımsak
2 bardak un
Su
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Etleri düdüklü tencerede pişirin ve tavaya alın. Piyazlık doğranmış soğanları ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Yufkası için iki bardak undan bir hamur yapın ve bezeler halinde yuvarlayın. Bezeleri tavanızın boyutuna göre açın ve kısık ateşte pişirin. İki bardak ayranın içine sarımsakları rendeleyin ve yufkaları ıslatın. Etleri yufkaların üzerine koyun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA