Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sürpriz kırmızı lahana lezzetleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Ocak ayının gözdesi, şifa deposu kırmızı lahanayı mercek altına yatırıyorum ve kırmızı lahanaya ters köşe bir boyut kazandırıp sürpriz tarifleri beğenilerinize sunuyorum. Kırmızı lahana; turpgiller ailesine ait geniş ve kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Yaprakları koyu kırmızı hatta bordo rengidir. Ancak pişirildiği zaman renk değiştirerek mavimsi bir renge dönüşür.

PRATİK TURŞU
Ayrıca kırmızı lahanayı; turşusunu, sarmasını ve salatasını yaparak da yiyebiliriz. Kırmızı lahana K vitamini bakımından zengindir. Bu sebeple de beyin fonksiyonlarını çalıştırıcı özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle de Alzheimer gibi hastalıklardan korunulmasını sağlar. Lif açısından zengin bir güz sebzesi olan kırmızı lahana, diyet yapanlar için de önemli bir yere sahiptir. Lokantalardaki turşuyu aratmayan leziz bir kırmızı lahana turşusu tarifi veriyorum sizlere. Buzdolabında muhafaza ettiğiniz takdirde günlerce durabilen, son derece pratik bir turşu tarifi. Lokanta usulü lahana turşusu, sofralarınızı renklendirecek ve zengin gösterecek, pratik ve çok ekonomik bir tariftir.

SÜRPRİZ ÇORBA
Kırmızı lahanadan yapılan çorba; özellikle çocukların da yiyebileceği sebzelerin öğütülerek yapıldığı bir çorbadır. Besin değeri oldukça yüksek olan bu çorba, sağlık için de faydalıdır. Yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Görünüş olarak iştah kabartan ve sofralarda farklı bir görsellik oluşturan bu çorba, lezzeti ile de ilgi çekmektedir. Bugünlük kımızı lahana tariflerim bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden hepinize afiyet olsun. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KIRMIZI LAHANA SARMASI
1 adet büyük boy kırmızı lahana
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
2 su bardağı su
YAPILIŞI: Kırmızı lahananın yapraklarını ayırıp kaynar suda hafif yumuşayıncaya dek haşlıyoruz. Haşladığımız lahanayı süzgece alıp üzerine soğuk su gezdiriyoruz. Lahananın damarlı kısımlarını keserek ayırıyoruz. Bir su bardağı pirinci yıkayıp lahana sarması yapacağımız bir kaba koyuyoruz. Soğanı doğrayıp pirincin üzerine ekledikten sonra salça, zeytinyağı, karabiber, pul biber, nane ve tuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Orta boy bir tencerenin dibine lahananın yapraklarını seriyoruz. Düz bir zeminin üzerine haşlayıp damarlarını aldığımız lahananın arasına iç harcı koyarak sarıp tencereye diziyoruz. Son olarak üzerine iki bardak su ilave ederek pişiriyoruz.

KIRMIZI LAHANA ÇORBASI
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tutam muskat
1 tutam tuz
1 çay kaşığı karabiber
KREMASI İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
YAPILIŞI: Kuru soğanı, havucu, kırmızı lahanayı ve patatesi doğruyoruz. Sebzeleri tencere içerisine koyarak, üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave ederek kaynatıyoruz. Sebzeler pişerken ayrı bir tencere içerisinde çorbanın kremasını hazırlıyoruz. İçerisine unu ilave ediyoruz. Un kavrulunca içine sütü ekliyoruz. Tencere içerisinde hazırlanan krema kaynayınca ocağın altını kapatıyoruz. Sebzeleri ayrı bir kaba alıyoruz. Üzerine kremayı ve muskat gezdirerek döküyoruz. Bu karışımı blenderden geçiriyoruz. Çorbayı tekrar tencere içerisine alıyoruz. Kıvamını ayarlamak için sebze suyunu kullanabilirsiniz. Ara ara karıştırarak pişiriyoruz.

KIRMIZI LAHANA TURŞUSU
1 orta boy kırmızı lahana
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI: Lahana turşusu yapmak için lahanamızı ince ince doğruyoruz. Derin bir kaba alıp tuz ile iyice harmanlıyoruz. 10 dakika bekletiyoruz. Beklettiğimiz lahanalarımızı kavanozlara bastırarak yerleştiriyoruz. Bir kapta su, üzüm sirkesi ve limon tuzunu karıştırıyoruz. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karşımı döküyoruz. Kapağını sıkıca kapatıp üç-dört gün buzdolabında bekletiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA