Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada nefis bir sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün çok pratik ve lezzetli üç tarif ile karşınızdayım. İlki pırasa oturtma. Patlıcan ile yapmaya alışkın olduğumuz musakkayı, bir de pırasa ve nohut ile denedim.

CACIK İÇİNDE TURP NASIL FİKİR
Ben Egeli'yim. Hemen hemen tüm arkadaşlarımın benden istediği, bizim usul cacık olan cacikinin tarifini daha önce vermiştim, bence musakkaya en çok yakışan lezzet cacıktır. Cacıki biraz Giritli işi aslında. Normal cacıktan farkı, yaparken salatalığın suyunu sıktığımız için kıvamının çok koyu olması. Ancak hem meze, hem kahvaltılık ezme, hem de cacık niyetine tercih edilen cacikinin yerini hiçbir şey tutmuyor, söz konusu musakka olunca... Bugün ekstra olarak içine bir tane turp rendeledim. Öyle nefis oldu ki, mutlaka denemelisiniz.

ŞEKERLEMEYİ KİM SEVMEZ
Son anda aklıma bu tatlıyı yapmak geldi. Normal muhallebi yapar gibi aslında tencereyi elime aldım. Bir anda aklıma gelen incir ve portakal reçeliydi, siz tabii ki çeşitlendirebilirsiniz. Aroması inanılmaz güzel oldu. Yerken de ağıza çıtır çıtır portakal kabukları geliyor. Zaten ben oldum olası portakallı tatlıları çok severim. Şeker ne kadar fazla olursa olsun, ne portakal şekerlemelerinde ne de portakal reçellerinde bir türlü o portakal aromasını bastıramıyor ya, işte portakalın ve diğer tüm narenciyelerin nev-i şahsına münhasır aromalarını tatlı ve yemeklerde cok iştah açıcı ve lezzetli buluyorum. Bütün sofrayı hazırlamam yarım saatimi aldı, misafirlerim de şaşırdı. Artık iddia konusu oluyor, arkadaşlarım ben yemek yaparken dakika tutuyorlar. Koştur koştur 30-35 dakika içerisinde hakikaten bu yemekleri hazırlıyorum. Eee çalışan hanımlarımız da eve gelir gelmez, alelacele harikalar yaratmıyorlar mı? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PIRASA OTURTMA
1 kg. pırasa
2 adet kuru soğan
500 gr. dana kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase kurutulmuş domates
1 çay bardağı sıcak su
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
YAPILIŞI: Öncelikle soğanları minicik doğrayıp sote ediyoruz. Pembeleşince kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan sıvı yağın kalan kısmında pırasaları sote ediyoruz ve salça ve baharatlarla kavurmaya devam ediyoruz. Yuvarlak cam bir kaba önce, önceden kurutulmuş, sıcak suda yumuşamış domatesleri dizip ardından kıymalı harcı bastırıp en son olarak da pırasalı harcı bastırıp ters çevirerek servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Arzu ederseniz hepsini beraber 10 dakika kadar fırınlayıp pişirebilirsiniz.

ŞEKERLEMELİ MUHALLEBİ
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
Çeyrek su bardağı incir reçeli
1 paket vanilya
Çeyrek su bardağı portakal reçeli
SÜSLEMEK İÇİN :
Çekilmiş ya da file Antep fıstığı
Badem
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup kıvam alana kadar pişiriyoruz. Portakal reçelini ve incir reçelini karışıma ekliyoruz. Pişen muhallebiyi servis kaselerine paylaştırıyoruz. En son olarak Antep fıstığı ve badem ile süslüyoruz.

TURPLU CACİKİ
2 orta boy salatalık
1 adet rendelenmiş turp
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Salatalıkları soyuyoruz. Turpla beraber rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip sıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Diğer malzemeyi bir kasede iyice çırpıyoruz. Turplu salatalıkları ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nane ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA