İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

30 dakikada sürpriz sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda her pazartesi yaptığımız gibi alelacele, son derece pratik, kolay bulunabilir malzemelerle,lezzetli bir sofra hazırlıyoruz.

KADINBUDU KÖFTEYİ KİM SEVMEZ?
İlk olarak, ismiyle akıllarımıza kazınmış, lezzetiyle damaklarımızda yer etmiş kadınbudu köfte tarifi ile başlıyorum.
Kadınbudu köfte; Osmanlı mutfağı yani saray mutfağı ve çevresinde yaşayanların yüzyıllar boyunca sofralarından eksik etmediği hoş ve lezzetli bir köfte çeşidi.
Adının nereden geldiği meçhul... Kadınbudu köfteyi mutlaka kızgın yağda, yakmadan kızartmak gerekir ki üstü çıtır, içi yumuşak olsun. Ayrıca önemli bir husus da ılık veya soğuk servisinin yapılmasıdır.
Lezzetine ancak böyle varılır.

ÇITIR PATATES PÜRESİ
Yumuşacık lokum gibi haşlanmış patates püresi ve üzerinde rengarenk garnitürlü sunumuyla gözlere hitap ederken, lezzeti ile damak lezzetinize yakışacak garnitürlü patates püresi tarifimi beğeneceğinize eminim. Sizlerle küçük bir püf noktası paylaşmak isterim. Patatesler haşladıktan sonra sıcaklığını kaybetmeden hemen tereyağı ve kaşar peyniri ile karıştırılmalıdır. Böylece çok daha lezzetli olacaktır. Bir porsiyonu yaklaşık 491 kaloridir. Patatesin nişasta içeriği yüksek olduğu için, kaşık kaşık yemenizi tavsiye etmiyorum.

İKİ RENKLİ UN HELVASI
Uzun süredir yapmayı planladığım bir helvaydı. İyi ki yapmışım, çok beğenildi… Ben kaşıkla şekil verdim, şık oldu.
Ama siz isterseniz tepsiye bastırabilir veya kurabiye kalıpları ile kalıp çıkarabilirsiniz.
Kakaolu ve sade un helvasının lezzetlerinin ayrı ayrı buluştuğu harika bir tarif. Bu helvanın bir püf noktası da toz şekerinin ince olması.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

KADINBUDU KÖFTE
600 gr. köftelik kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 adet yumurta
1 kahve fincanı pirinç
1 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
bulamak için:
1/2 çay bardağı galeta unu
1/2 çay bardağı buğday unu
1 adet yumurta
KIZARTMAK için:
2-3 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Kıymamızı ikiye bölüyoruz. Yanmaz tavamıza iki-üç kaşık su ve kıymayı alıp kavuruyoruz. Kıymamızı ateşten almaya yakın rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanlarımızı ekliyoruz. Bir dakika kadar kavurup kıymamızı soğumaya bırakıyoruz. Diğer yandan pirinci haşlıyoruz. Yoğurma kabına soğumuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanıp süzülmüş pirinci alıyoruz. Yumurtayı ve baharatları ekliyoruz. Köfte harcımızı yoğuruyoruz. En az iki saat kendini çekmesi ve dinlenmesi için buzdolabında bekletiyoruz. Kızartma aşamasında, yağı derin kızartma tenceresine alıyoruz. Köftelerimize iri oval şeklini veriyoruz. Köftelerimizi önce un, sonra galeta unu ile harmanlanmış derin kasede karışıma buluyoruz, çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.

FIRINDA SÜRPRİZ PATATES PÜRESİ
6 adet orta boy haşlanmış patates
1 kavanoz garnitür
1 kavanoz mısır
1 çay bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr. margarin veya tereyağ
Tuz
YAPILIŞI: Haşlanmış patatesleri çatal yardımı ile topak olmayacak şekilde iyice eziyoruz. Fırına süreceğimiz tepsiye, ezdiğimiz patatesleri döküyoruz, içine süt, bir su bardağı kaşar peyniri, tuz ve margarini koyup tekrar homojen hale getirene kadar eziyoruz. Ve patatesleri tepsiye döşüyoruz. Suyu süzülen mısır ve garnitürü patateslerin üzerine döküyoruz. Garnitürlerin üzerine kaşar peynirini serpiyoruz. Üzerine tereyağı veya margarin ekliyoruz. 250 derece fırına atıyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

KAKAOLU UN HELVASI
2 su bardağı un
1.5 su bardağı su
125 gr. tereyağı
1 su bardağından iki parmak fazla toz şeker
2 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI: Tereyağını eritip unu ekliyoruz. Kısık ateşte kavuruyoruz. Unun kokusu çıkmaya başlayınca ve rengi dönünce toz şekeri ilave ediyoruz. İyice kavuruyoruz. Sıcak suyu ekleyip kapağını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen helvanın yarısını ayrı bir kaba alıp içine kakaoyu ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz. Bir kaşık yardımıyla helvamıza şekil veriyoruz.

BİZE ULAŞIN